Index Vakbarát Hírportál

A baloldal már Orbán nyomás alá helyezését látja maga előtt

2019. február 4., hétfő 17:51

Miközben a kormányoldal a szerintük alacsony részvétellel és az MSZP-nek csapást jelentő, nagyarányú párbeszédes győzelem jelentőségével ütötte el a fővárosi előválasztás ügyét, a szocialistáknál – állításuk szerint – nem kezdődött meg a pártra jellemző pánik, belső morajlás. Sőt, egységesnek mondható a Karácsony Gergely mögötti támogatás a pártszövetségben, ráadásul Horváth Csaba is továbblépni látszik. Van is hova, hiszen a szocialisták, ahogyan az ellenzéki pártok fővárosi szervezetei is, már egészen másra készülnek.

Tarlós István főpolgármester egy szerény érdeklődésű „házi mérkőzésnek" nevezte az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Magyar Szolidaritás Mozgalom fővárosi előválasztásának vasárnap zárult első fordulóját, amelyet Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje nyert meg. A főpolgármester az MTI-nek azt mondta, szerinte „az történt, hogy lejátszottak az MSZP-ben és két kis pártban egy házi mérkőzést. A nézőszám a számokat tekintve szerény volt, a budapesti választók 2,4 százaléka járult az urnákhoz." Annyi biztos – folytatta Tarlós –, hogy Horváth Csaba kiesett, és az egyik kihívója bizonyosan Karácsony Gergely lesz. Hozzátette: ami még nyilvánvaló, hogy

Horváth Csabán keresztül, már nem először, ismét az MSZP-t alázták meg.

Hogy azonban az őszi választáson vagy akár már júniusban mi lesz, annak megítéléséhez még túl keveset tudunk – jegyezte meg a harmadik ciklusára pályázó főpolgármester.

A pártok és a szavazók között korábban elkezdett kialakulni egyfajta fal, ezt a közös ellenzéki tüntetések elkezdték lerombolni, az előválasztás pedig továbbvitte a falak lebontását Karácsony Gergely szerint. „Egyszerre két falat döntöttünk le: a pártok közöttit és a politikai és az emberek közöttit” – értékelt az MSZP–Párbeszéd – és más baloldali pártok – főpolgármester-jelöltje, Zugló polgármestere közös sajtótájékoztatóján Tóth Bertalannal és Szabó Tímeával. A kormányoldal reagálását a két párt vezetője és a jelölt is várhatónak nevezte, s kiemelte: Magyarország első előválasztásán több mint 34 ezer ember vett részt, mert úgy érezte, hogy ez fontos ügy.

Magyarán: a részt vevő pártok sikerként könyvelik el a részvételt.

Ráadásul nem csak az eredményhirdetés utáni pillanatokban mutatkozott egység, Karácsony igen udvariasan kezeli Horváth Csaba vereségét is: szerinte az emberek valószínűleg azt tették mérlegre, hogy kinek van több esélye Tarlóssal szemben, ez látszott meg az eredményben. Tóth Bertalan arra a kérdésre, sikernek értékeli-e, hogy az MSZP-nek sem az országgyűlési, sem az októberi önkormányzati választáson nem lesz önálló jelölte, közölte, a szocialista párt az ellenzék egység megteremtésén dolgozik, ennek fontos állomása volt az előválasztás, amelynek eredményét elfogadják, és támogatják Karácsonyt.

Hasonlóképp értékelt az Indexnek maga Horváth is. Az alulmaradt szocialista politikus lapunknak azt mondta, nem pártalapon szavaztak az előválasztáson részt vevők. „Az MSZP két politikusa, a miniszterelnök-jelöltje és a párt várospolitikusa mérkőzött meg egymással, semmiképpen sem lehet tehát az MSZP vereségéről beszélni, vagy politikai kudarcnak értékelni ezt az eredményt" – fogalmazott.

Forrásaink szerint ez a hozzáállás jelenleg érezhető a szocialisták egyébként gyakran lázongó kulisszái mögött is. De Horváth még rá is erősített a sikerkommunikációra, amikor azt mondta: éppen az MSZP tűzte ki az ellenzéki egység célját, s ajánlotta fel elsőként, hogy találják meg a legesélyesebb jelöltet. Sőt, mint kiemelte: pártja volt az, amely a szervezést és a lebonyolítást kezdeményezte, anyagi felelősséget vállalt az előválasztásért, sőt szerinte leginkább az MSZP mozgósított. A kampányban pedig az is világos volt, hogy az előválasztás esetében nem személyek mellett mozgósítottak a szocialista aktivisták, hanem a részvételért, így a közös cél érdekében. Többször is visszakérdezett, miért lenne az eredmény tehát kudarc számukra.

Szerény vagy épp jelentős ez a részvétel?

Eközben Karácsony Gergely győztesként adott első nyilatkozataiban mind kiemelte, biztosra vette, hogy a kormányoldal lekicsinylő, sőt hitelességromboló üzenetekkel reagál majd, de látni kell, hogy ez a részvétel hasonló azokhoz, mint amelyek a mintaként szolgáló európai előválasztásokon szoktak születni. Szerinte még az Egyesült Államokban sincs kiugróan magas részvétel mostanában, pedig ott több mint száz éves tradíció az előválasztás. Érdekesség, amit az immár baloldali közös főpolgármester-jelölt nem is említett: több előválasztási vitában, sőt az igencsak akadozó szervezés idején felmerült, hogy részvételi küszöbre nincs szükség, ami azt mutatta, hogy az ellenzék nemigen hitt egy több tízezres előválasztó közönségben.

Ráadásul emlékezetes: 2010-ben még a főpolgármester-jelölt állításához 28 150 érvényes ajánlás volt szükséges, 2014-ben azonban, a Fidesz–KDNP idevágó választási törvénymódosítása nyomán a főpolgármester-jelöltséghez már elegendő volt 5000 érvényes aláírás. Tarlós István össze is gyűjtötte ezt, annak rendje és módja szerint a Fővárosi Választási Iroda 769 ajánlóív-ellenőrzése során 5053 érvényes ajánlást rögzített, noha az ajánlások tételes ellenőrzését a jogszabály szerint nem kell tovább folytatni, ha bizonyossá válik, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez szükséges számot. A mai főpolgármester valójában 1900 ajánlóívet adott le, ezeken – saját közlése szerint legalábbis:

2014-ben tehát 13 600 ajánlása volt, végül pedig a Fidesz-KDNP jelöltje 290 675 érvényes szavazatot kapott (az utolsó pillanatban beugró Bokros Lajos pedig 213 550-et).

Vasárnap az eredményhirdetés során az derült ki: az ellenzéki procedúrában összesen 34 214-en vettek részt, ebből 81 érvénytelen mellett 34 133 érvényes szavazatot adtak le. A Karácsony Gergelyre voksoló, ezzel őt főpolgármester-jelöltnek ajánlók száma pedig 27 598 volt, a kétszerese annak, amellyel annak idején Tarlós a Fidesz–KDNP jelöltje lett – előválasztás nélkül. Erre hivatkozva a szocialisták tényleg jelentős sikerként könyvelték el az előválasztási részvételt.

Nyereségek, veszteségek, esélyek és esélyesek

„Ennek a napnak nincsen vesztese, csak a Fidesz” – értékelt az eredményhirdetéskor Karácsony, aki így az előválasztás júniusi második fordulóján mérkőzhet meg az LMP támogatását élvező Puzsér Róberttel, illetve a liberálisok aspiránsával, Sermer Ádámmal. Zugló polgármestere közölte: mennek tovább, egészen addig, amíg nem érik el, hogy egy kihívója legyen Tarlós Istvánnak. Az MSZP-elnök Tóth Bertalan is sikerről beszélt, a további munkát kiemelve, illetve maga is megismételve azt a szocialista álláspontot, miszerint aki ezek után elugrik a második előválasztási forduló elől, az önmagát minősíti.

Az üzenet Puzsér Róbertnek szól, noha szocialista forrásaink szerint nem is az LMP támogatását élvező független a legnagyobb kérdés, hanem sokkal inkább a Momentum Mozgalom döntése: indítanak-e önállóan főpolgármester-jelöltet ősszel. Ahogyan egyelőre az is kérdéses, hogy az uniós választás után beállnak-e Puzsér mögé, vagy saját jelölttel állnak elő az egyelőre előválasztással nemigen törődő jobbikosok.

Karácsony Gergely arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy ő maga ahhoz a megállapodáshoz tartja magát, amit Puzsérral kötöttek korábban. Ha lesznek kihívók, akkor lesz második köre is az előválasztásnak, mert a cél a végén teljes ellenzéki egység. „Az első körös eredmények tükrében teljesíthető az a kritérium, hogy legyen legalább 50 ezer szavazó júniusban" – mondta, kiemelve ugyanakkor: csakis akkor lesz második előválasztási kör, ha lesznek érdemi kihívók. Ezt aztán többszöri visszakérdezésre a májusi európai parlamenti választáshoz kötötte, nyilván az a voksolás lesz ugyanis az, amelyen a pártok fel tudják mérni, hogyan teljesítenek Budapesten.

Horváth Csaba pedig erről lapunknak azt mondta, szintén nincs meggyőződve arról, hogy lesz második kör, ám szerinte ez nem Karácsonyon fog múlni. Sőt, szerinte Karácsony az első után már akárhány előválasztási fordulót meg tudna nyerni, egyáltalán nincs mitől tartania, hiszen a vasárnapi eredmények már megmutatták, hogy ő az az integratív személyiség, aki a fővárosi egységet meg tudja teremteni Tarlós, így végső soron Orbán Viktorral szemben.

És hogy hogyan? Egy, a kormánnyal szembeni főpolgármesternek kedvező közgyűlésben – azaz jó kerületi eredményekkel. Ezzel ugyanis Horváth szerint a főváros tárgyalási pozíciója megerősödik, rengeteg ügyben nyomás alá helyezhető lenne a kormány. A cél tehát most már nem is elsősorban az egyetlen főpolgármester-jelölt, hanem hogy Karácsony mögé „összellenzéki csapatot” tegyenek Budapesten.

Eközben Puzsér Róbert valóban visszatáncolni látszik. „Ha nem lehet online regisztrálni az előválasztás második fordulójában az online szavazáshoz, úgy Puzsér Róbert nem fog rajta részt venni” – nyilatkozta legalábbis az Azonnali.hu-nak Zaránd Péter, a független (LMP-s támogatottságú) jelölt kampányfőnöke. Amire a portálnak Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke úgy reagált:

Akkor nem tudunk mit csinálni, akkor sok sikert kívánunk neki a magyar közéletben. 

Zuglóban Horváth Csaba ugorhat be Karácsony helyett

„Ez még nem dőlt el, mint ahogy egyik kerületi polgármesterjelölt személyéről sem született végső megállapodás. Március 15-éig el kell jutnunk odáig, hogy a kerületek túlnyomó többségében van jelölt” – válaszolta Karácsony a 24.hu-nak adott interjúban arra a kérdésre, a Párbeszéd állít-e jelöltet jelenlegi kerültében.

Karácsony tehát állítja, nincs még végleges jelölt a zuglói polgármesteri beugróra, ám forrásaink hetek óta tényként kezelik: maga Horváth Csaba lép a helyébe, és indul el a kerületi polgármester-választáson.

Pedig a közös főpolgármester-jelölt azt is mondta: „a budapesti polgárokat szeretném szolgálni, és ők döntöttek úgy, hogy ne zuglói polgármesterként tegyem ezt. Ha fordított eredmény születik, akkor arra készülnék, hogy Zuglóban újrázok. Az MSZP-vel semmilyen paktum nem született, nem is szeretném a paktumpolitizálást folytatni. Voltam úgy jelölt, hogy az utolsó pillanatban leakasztottak, és tudom, milyen pokoli nehéz így küzdeni”.

Ennek némileg ellentmondana, ha a zuglói utánpótlásáról a háttérben már megszületett volna a megállapodás.

Térjünk erre vissza néhány nap múlva

– válaszolta idevágó kérdésünkre Horváth Csaba, nem cáfolva tehát, hogy elindulna, sőt hogy erről folynának a tárgyalások. Egyébiránt az MSZP-politikus nem kívánta persze kommentálni a zuglói „beugrását”, mondván: betartja a játékszabályokat, és tiszteletben tartja, hogy a polgármesterjelöltek esetében a pártok között folytatódik az a tárgyalássorozat, amelynek eredményeképpen a 23 fővárosi kerületben is egységet tudnak létrehozni. Ennek határideje március 15-e, ami kapcsán Horváth is azzal állt elő, amit Karácsony és Tóth Bertalan MSZP-elnök hangsúlyozott: a szabadság ünnepén az ellenzék megmutatja Budapestnek, hogy képesek az „egy az egy ellen” helyzetét létrehozni.

Jól látszik tehát, hogy az előválasztás csupán egyfajta ugródeszka volt, és az ellenzéki pártok továbblépnének. Sőt, egyes források szerint Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök, Karácsonyék, valamint más ellenzéki pártok képviselői tavaly óta tárgyalnak a fővárosi kerületek erőviszonyairól és arról, hol, kinek a jelöltje mögé állnának be a többiek. Nem feltétlenül közös jelöltekről, hanem egyszerű matematikáról van szó: információink szerint mára három-négy kerület maradt a 23-ból, amelyben egyelőre nem dőlt el, hogy mely párt jelöltje ellen nem indulnak el a többiek. Persze ezt az egyezséget, ha sikerül is megállapodni március 15-ig, még a legoptimistább ellenzéki forrásaink is „felrúghatónak” látják az EP-választási eredmények fényében.

Borítókép: Karácsony Gergely és Horváth Csaba sajtótájékoztatója 2019. február 3-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI.

Rovatok