Index Vakbarát Hírportál

Újrakezdődik az azbesztper, amelynek elindítói időközben mind meghaltak

2019. február 6., szerda 22:48 | aznap frissítve

A Kúria úgy döntött, hogy újra kell tárgyalni az azbesztpert. Orosz Árpád bíró az első- és másodfokon hozott bírói ítéleteket hatálytalanította, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, számolt be róla az RTL Klub Híradója.

A pert 2014-ben nyolcan indították az állam ellen, mert a lakásuk közelében, Lőrinci és Zagyvaszántó között évtizedekig működtetett eternitgyárból kiszálló azbesztportól megbetegedtek. Azóta mindegyikük meghalt.

György Zsolt 2014-ben, 38 évesen az azbeszt miatt kialakult mellhártya-daganatos megbetegedésben halt meg. Az ő özvegye vitte tovább a pert, amit férje 2014-ben indított 100 millió forint kártérítést követelve.

A másodfokú bíróság 2017-ben már elismerte, hogy az üzemből származó azbeszttől betegedtek meg, de a bíró úgy ítélte meg, hogy az államot mindezért nem terheli felelősség. Ezután kértek a Kúriától felülvizsgálatot. A bíró szerint jogsértő volt a másodfokú bíró döntése, miszerint az állam nem felelős az üzemben kibocsátott káros anyagért, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

A férfi özvegye azt mondta, reméli, így kiderül az igazság, és lesz végre valaki, akinek kimondják a felelősségét.

A károsultak ügyvédje, Igyártó Gyöngyi azt mondta, nyerhető így a per, és a család számíthat a kártérítésre.

Rovatok