Index Vakbarát Hírportál

Díjat kaptak az elesettek támogatói

2019. február 11., hétfő 10:20

Összesen kilenc, valójában 11 szociális munkát végző személy és szervezet örülhetett vasárnap este a Magyar Tudományos Akadémi dísztermében: ők a segítő szakma legfontosabb elismerésének, a Jószolgálat-díjnak a 2019-es díjazottjai. Ezt a díjat az elesettekért példaértékű, áldozatos munkát végző emberek kapják. A hivatásosok közül a szakmai zsűri, az önkéntesek között az Index olvasói választottak. A díjat a Twickel-Zichy Mária Terézia alapítvány hozta létre 2016-ban, idén harmadjára osztották ki.

A tavalyinál is több, összesen 800 jelölt közül kellett a zsűrinek kiválasztani az idei év legkiemelkedőbb teljesítményeit. Ahogy a gálán elhangzott, volt, akit a szomszédja, a villanyszerelője, a gondozottja vagy a kollégája jelölt. A Jószolgálat-díj a cselekvés díja: azok az emberek, szervezetek, közösségek kapják, akik a legtöbbet tesznek a rászorulókért, akik máshonnan nemigen remélhetnek segítséget.

A díj idei egyik nagykövete, a közíró, könyvkiadó Nyáry Krisztián arról beszélt, hogy a legborzalmasabb helyzetben is van mozgástér jót cselekedni, és ezt épp az MTA dísztermét megtöltők bizonyítják, akiknek a sokféle világnézetéből ugyanaz következik:

az elesetthez le kell hajolni, a példamutatás a legfontosabb kötelesség.

A másik nagykövet, Balla Eszter színésznő pedig felidézte, hogy a díj szelleme a kisfiára is hatott, aki azt mondta, a megunt könyveit ne a pincébe vigyék, hanem inkább adják olyanoknak, akiknek nincs. Az ünnepségen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjának zenekara lépett fel.

Elsőként a hivatásszerűen végzett szociális munka egyéni díjazottjait szólították a színpadra, ők az elismerés mellett fél-félmillió forintos juttatásban részesülnek.

A hivatásszerű szociális munkát végző díjazott szervezetek a díj mellett 2-2 millió forintot kapnak.

A Jószolgálat-díj életműdíját és az azzal járó egymillió forintos elismerést idén

Az önkéntesen végzett szociális munka jelöltjei közül januárban az Index olvasói választhattak.

A Jószolgálat-díj médiapartnere 2019-ben is az Index. Korábbi Jószolgálat-díjas anyagaink itt találhatók. A friss díjazottakról idén is a tavalyihoz hasonló portrékat, riportokat készítünk.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index) 

Rovatok