Index Vakbarát Hírportál

KGBéla nem indul újra az EP-választáson, helyette Üzbegisztánnal akar üzletelni

2019. február 12., kedd 08:50

Keddi tárgyalására sem megy el Kovács Béla, a Jobbik egykori EP-képviselője, akit az unió intézményei elleni kémkedéssel és uniós költségvetési csalással vádolnak, írja a Magyar Időkből lett Magyar Nemzet.

Kovács Béla tárgyalásán kedden tanúkat hallgatnak meg abban az ügyben, hogy úgy foglalkoztatott három gyakornokot is, hogy azok meg sem fordultak Brüsszelben. A jelenleg független EP-képviselő azt mondja, a bírónak korábban már jelezte, hogy olyan napokra tűzzön ki tárgyalást, amikor nincs az EP-ben hivatalos elfoglaltsága, azonban ez ezúttal sem sikerült. Kedden Strasbourgban a plenáris ülésen kell részt vennie, ahol több szavazás is lesz.

A vád szerint Kovács az orosz katonai hírszerzés, a GRU Budapesten - vélhetően diplomáciai fedésben dolgozó - tisztjével tartott kapcsolatot és informálta őt az unió és Magyarország fontos ügyeiről 2012-2014 között. Az EP-képviselő a lapnak azonban ismét tagadta, hogy kémkedett volna, szerinte maximum lobbizásról volt szó és nem kémkedésről, egyébként sem tudta, hogy a GRU embereivel tárgyal.

Kovács a lapnak elmondta, hogy ez az utolsó ciklusa az EP-ben, ugyanis nem indul újra az idei választáson. Az üzleti életben folytatja, és elsősorban Üzbegisztánra fókuszál.

Mint elmondta, múlt keddtől péntekig az unió külügyi szolgálatának tárgyalódelegáció­jával Üzbegisztán fővárosában, Taskentben az EU és Üzbegisztán közötti együttműködési megállapodás tervezetét vitatták meg.

Rovatok