Index Vakbarát Hírportál

Megbocsátott Karácsonynak a zsidó szervezet, a főpolgármester-jelölt a Facebookon örült neki

2019. február 14., csütörtök 14:09

Karácsony Gergely a Facebookon közölte azt a levelet, amelyet a Mazsihisz elnöke írt neki arról, hogy elfogadja a bocsánatkérését.

Karácsony a múlt héten interjút adott a Hír TV-nek, amelynek úgy fogalmazott, hogy nem nácizmus listázni a zsidó képviselőket. Ezt azzal kapcsolatban kérdezték tőle, hogy a baloldali ellenzék választási együttműködésre készül a Jobbikkal, amelynek országgyűlési képviselője, Gyöngyösi Márton 2012-ben felvetette, hogy listázni kellene az izraeli állampolgársággal rendelkező magyarokat, különösen a parlamenti képviselőket is, akik „bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot" jelentenek Magyarország számára.

Karácsony Hír TV-s szereplése után a Mazsihisz elfogadhatatlannak nevezte a politikai célú listázást és annak „akár mégoly tétova mentegetését is", és a Zsidó Világkongresszus is dörgedelmes közleményt adott ki, amelyben aggodalmának adott hangot: a jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék más részének több politikusa.

Karácsony kedden a Facebookon belátta hibáját. Mint írta: egyetért a Mazsihisszel,

súlyos hibát követtem el. Ismételten bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam. Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását.

A Mazsihisz szerdán köszönettel vette és elfogadta Karácsony bocsánatkérését, és azt írták, „nagyra értékelik",  hogy belátta hibáját. Heisler András elnök szerint a magyar társadalomnak nagy szüksége lenne a kritikus önreflexióra." Ezzel a Mazsihisz a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti.

Karácsony a levelet pedig levelet kaptam" megjegyzéssel megosztotta a Facebookon, és a közösségi oldalon hirdetésben tette nagy nyilvánosság számára is elérhetővé.

Rovatok