Index Vakbarát Hírportál

Több száz milliót akart elcsalni egy közjegyző a bűntársaival

2019. február 15., péntek 10:07

Vádat emeltek egy közjegyző és bűntársai ellen, akik hamis váltóval próbáltak több százmilliós csalást elkövetni. Az ügy elsőrendű vádlottja, egy 44 éves férfi, tulajdonosa és vezetője volt egy cégnek, melynek fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. 

A gazdasági társaság egymást váltó vezetői - a másod- és a harmadrendű vádlott - kizárólag a közjegyző, valamint annak testvére utasításai alapján jártak el. A közjegyző elhatározta, hogy a romló anyagi helyzetű cég vagyonát a cég értékesítése előtt kivonja a társaságból. Ehhez a bűntársaival egy 680 millió forint értékű hamis váltót állíttatott ki a gazdasági társaság nevében.  A hamis, visszadátumozott váltóval a cég feltétel nélküli, egyoldalú, visszavonhatatlan kötelezettséget vállalt a kifizetésre egy másik cég javára.

A váltót az újabb cég a közjegyző szerint meghatározott magánszemélynek, a negyedrendű vádlottnak továbbította, aki megkísérelte azt az első cég bankszámlájának terhére beváltani. A terv szerint a megszerzendő pénzből minden vádlott részesedett volna, a bank azonban elutasította a kért tranzakciót.

A vádirat szerint az energiatermeléssel foglalkozó cég vezetője 2015 áprilisában úgy engedményezett egy 70 millió forintos követelést egy másik cégnek, hogy e mögött valós gazdasági esemény nem volt. Ezeket a szerződéseket maga a közjegyző készítette el, és így a cég 70 millió forintos kárt szenvedett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség öt ember ellen emelt vádat. A közjegyzőt és testvérét felbujtóként elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják. (MTI)

Rovatok