Index Vakbarát Hírportál

Előre rettegnek az álomvölgyiek az M0-s forgalmától

2019. február 19., kedd 05:16

A kormány legújabb, módosított tervei a főváros térségében először meglepték a helyieket, aztán felkavarták az állóvizet. A leghangosabban most a tinnyeiek tiltakoznak, ugyanis jó esélyük van arra, hogy néhány éven belül hatalmas forgalmat kapjanak a nyakukba.

Mielőtt még bárki legyintene, hogy az M0-s még véletlenül sem megy Tinnye és a mellette fekvő Álomvölgy felé, jó tudni, hogy az új tervek szerint a nyugati M0-szakasz helyett építendő autóutak kerülőjét errefelé lehet majd levágni. Az óhatatlanul megnövekvő forgalom ellen kezdtek most jó előre tiltakozni a tinnyeiek, de érintettek még Piliscsaba, Pilisvörösvár lakói, azaz több mint húszezer ember.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a legfrissebb prioritások szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a közeli jövőben megépül az M0-s nyugati szakasza. Most úgy néz ki, hogy ehelyett új út lesz M100-as néven, az M1-es autópálya és Esztergom között, legalábbis ez olvasható ki a Magyar Közlöny december 28-i számában megjelent, átdolgozott útfejlesztési tervekből. 

Az M100-as és az időközben a Budapest és Kesztölc között szintén épülő, a 10-es utat kiváltó M10-es zárná tulajdonképpen a körgyűrűt a nyugati szakasz helyett, ami által nem kör, hanem inkább zsák alakja lenne, és nem végig M0-snak hívnák. Eközben a tervek szerint megépülhet még az M0-s északi szakasza is, az M10-es és a Szentendrei út között, tehát az autópályán nyugatról keletre (vagy az ellenkező irányba) tartóknak megnyílna egy folyosó, és nem kellene dél felé hatalmasat kerülni Budapest alatt.

A tinnyeiek problémája ott kezdődik, hogy a kelet–nyugati forgalom az M100-as és az M0-s északi szakasz megépülte után (ezek a tervek szerint 2022–23 körül lehetnek átadva) megindul majd Budapest felett, de nyilván a legtöbben nem mennek fel Kesztölcig, hanem már lentebb, Tinnyénél levágnák az utat. 

A hivatalos tervekben persze számítanak erre, és kiépítenének itt egy Tinnyét elkerülő utat. De az sem megoldás a helyiek szerint, mert az út elvágna a településtől két településrészt, Királyvölgyet és Mediterrán-völgyet, és a házakhoz is túl közel lenne. Kicsit arrébb, Piliscsabánál a Garancstető házai járnának hasonlóan, a beruházás ráadásul negatívan érintené a Budai Tájvédelmi Körzetet is. Az elkerülő kiegészítő útja pedig az Álomvölgy lakóparkra vezetné a forgalmat.

A fenyegető helyzetet a Tinnyei Régió Munkacsoport infoanimációja látványosan és érthetően foglalja össze:

A tinnyeiek tehát azt kérik az útépítőktől, hogy ne feledkezzenek meg az M10 építéséről, ezzel párhuzamosan védjék le a mostani 10-es utat a megnövekvő tranzitforgalomtól (azaz felejtsék el az ide tervezett elkerülő utakat), valamint vezessenek be helyi korlátozásokat is a két autóút közé eső településeken. Nehogy valakinek kedve támadjon mégis az utat levágni a rövidebb utat kereső navigációs szoftverek ajánlatai szerint.

Ez utóbbi erősen emlékeztet a gellérthegyiek követelésére, akik a navigációs applikációk elterjedése óta szenvednek jelentős pluszforgalomtól, csakhogy Tinnyénél, úgy tűnik, előbb ébredtek.

Az M10 mielőbbi elkezdésében térségi konszenzus van

Krix Lajos, Tinnye polgármester lapunknak elmondta, hogy a település körüli útfejlesztésekről évek óta tart a huzavona. Most éppen fellángolt a vita, több oldalról is feltüzelik az embereket, de már két lakossági fórumot is tartottak az ügyben, kezdenek kitisztulni a dolgok.

A polgármester szerint Tinnye aktuális problémája a települést átszelő 102-es út forgalma. Ezen segítene a megépítendő M100-as út, de annak átadása még messze van. Addig is forgalomtechnikai eszközökkel (zebrával, jelzőlámpával) igyekeznek csillapítani a forgalmat. Közölte, hogy a régió polgármestereivel (Piliscsaba, Pilisvörösvár) az M100-assal egy időben megépülő M10-es útért lobbiznak, mert ha a három új út (M0-észak, M10, M100) más-más időben fejeződik be, az előre nem látható kellemetlen forgalmi szituációkat okozhat. Mindazonáltal nem tart a forgalom jelentős mértékű átterelődésétől akkor sem, ha megépülnek ezek a főutak, és az átvágni szándékozó teherforgalmat is ki lehet majd tiltani a tinnyei utakról. a véleménye szerint.

Hogy a térségbeli útfejlesztés nemcsak Tinnye problémája, azt a pilisvörösvári TEVÖ egyesület napokban indított aláírásgyűjtése is mutatja. A kellő számú aláírás összegyűlése után petícióval fordulnak Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárhoz. A petíció lényege, hogy az M10 teljes, azaz Kesztölcig tartó szakasza egy időben vagy a tervezett M100-as út és az M0 északi szektora előtt épüljön meg.  

Ugyanis az M0 autóút északi szakaszának megépülése - míg az M0 nyugat meg nem épül, márpedig az egy darabig nem épül - az egész térségben drasztikus forgalomnövekedést fog okozni, ami számítások szerint a 10-es főút jelenlegi, már most is elviselhetetlen 23000 autó/nap terhelés 50-60%-os emelkedését is jelenti majd.

Az ügyben keressük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t is, figyelembe tudják-e venni a helyiek javaslatait.

Borítókép: A Pest megyei Piliscsaba látképe a 10-es út feletti gyalogos felüljáró felől MTI Fotó: Kovács Attila

Rovatok