Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék visszatért a parlamentbe rabszolgatörvényezni

2019. február 19., kedd 11:39

Egy napig tartott az ellenzéki bojkott a parlamentben: a keddi ülésen már újra megjelentek az ellenzéki pártok képviselői az ülésteremben. A napirend előtti felszólalásaikat is mindannyian elmondták, gondosan ügyelve arra, hogy a "rabszolgatörvénynek" nevezett túlóratörvény ügyét napirenden tartsák. A kormánypárti válasz a baloldal és a Jobbik összefogását kritizálta.

Az ellenzéki képviselők mind a túlóratörvényre utaltak a felszólalásaikban, bármilyen témát is érintettek.

Sárga csillag és kisnyilas gúnya

A kormány részéről elsősorban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Szerinte az MSZP-sek és az ellenzék félrevezeti a magyarokat. "Hazudtak a kifizetéstől, a munkanapok számáról és az önkéntességről. Nettó hazugság!" Dömötör szerint hétfőn az ellenzék egy olyan autógyárnál tiltakozott, ahol kiderült, hogy nem is alkalmazzák a 400 túlórás lehetőséget. Dömötör szerint a túlóratörvényes tiltakozás a választási kampány része.

Dömötör a válaszában ezután rátért arra, hogy "románc" szövődik a baloldal és a Jobbik között. És Dömötör szerint szégyen, hogy míg korábban a baloldal sorra gyártotta az "elhatárolódási", "eddig és ne tovább" nyilatkozatokat az antiszemitizmussal szemben, sőt, DK-s képviselők sárga Dávid-csillagot is kitűztek, a baloldal most már közös listáról beszél a Jobbikkal.

Hol vannak a sárga csillagok? Nem látom a csillagokat!

Dömötör emlékeztetett arra, hogy a baloldaliak régen vírusnak nevezték az antiszemitizmust, és az államtitkár szerint mostanra "nem a vírus tűnt el, hanem a baloldaliak elvei."

A Jobbiknak pedig azt mondta az államtitkár: halomba dőlnek ki a csontvázak a szekrényből, amelyek azt bizonyítják, hogy a Jobbik szélsőséges párt maradt. "Hiába veszik fel a lódenkabátot, alóla kilóg a kisnyilas gúnya" – fogalmazott Dömötör Csaba.

(Borítókép: Vadai Ágnes és Varju László (fent) DK-s képviselők, mögöttük Ungár Péter az LMP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 19-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Rovatok