Index Vakbarát Hírportál

Egymillióért csináltak sportnapot, amin aztán hárman rugdostak egy labdát

2019. február 20., szerda 14:03

Létezik egy alapítvány a Hajdú-Bihar megyei Kismarján bejegyezve, aminek a neve Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány, és 2016 decembere óta működik. A 444.hu szúrta ki, hogy Hadházy Ákos, független képviselőnek feltűnt valami érdekes az alapítvány közpénzügyében:

indulásuk után egy évvel, 2018 márciusában közleményben jelentették be, hogy

az alapítvány 450 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott arra, hogy sportnapokat tartson a kevésbé fejlett régiókban található 448 településen,

hogy "a családok közösen eltöltött szabadidős tevékenysége gazdagabbá és színesebbé tegye a mindennapjaikat", valamint hogy közösséget építsen, és alapot teremtsen a jövőjükre. Tehát ha úgy számoljuk, akkor

településenként durván egy-egy millió forintért rendeztek sportnapot.

Az alapítvány pedig tényleg megtartotta ezeket az eseményeket, amikről képeket töltöttek fel a Facebookra. Ezeken azt lehet látni, hogy a nap lényegében annyiból állt, hogy

Hadházy Ákos a 444-nek azt mondta, a rendezvények miatt feljelentést fog tenni, valamint az OLAF-nak is jelenteni fogja.

Sajnos a legszegényebb falvakat "felemelő" kamu "projektek" szinte mindennaposak, de ritka, hogy ennyire könnyen leleplezhető.

A lap megkereste az alapítványt is, akik azt válaszolták, a sportfoglalkozásokon kívül egészségügyi tanácsokat adnak, mentálhigiénés foglalkozásokat is tartanak.

A megrendezésre kerülő események tartalmukban, létszámukban eltérnek egymástól. Az Ön által megemlített esemény az ország egyik legszegényebb településén valósult meg, ahol igen nagy kihívást jelentett az ott élő lakosság bizalmát elnyerni, kimozdítani őket komfortzónájukból. Ezen eseményeken résztvevők egyéni, személyre szóló személyiségfejlődését nem lehet összehasonlítani egy-egy nagyvárosban megrendezett aktív sportéletet élő lakosságnak szóló sportcsarnokban megrendezett sporteseménnyel. A programoknak pont az a lényege, hogy közösségek alakuljanak, melyek rendszeresen együtt mozognak.

Cikkünk megjelenése után az alapítvány törölte magát a Facebook-ról, az EMMI pedig ezt írta:

mint minden támogatott programot, ezt is szigorúan ellenőrizni fogjuk, és ha a támogatás felhasználása kapcsán szabálytalanságot, visszaélést tapasztalunk, intézkedni fogunk.

Rovatok