Index Vakbarát Hírportál

A CEU a világ 41. legjobb egyeteme lett politikatudományból

2019. február 27., szerda 04:50 | aznap frissítve

Politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok tárgyakból a CEU a világ 41. legjobb intézménye lett, derül ki a Quacquarelli Symonds (QS) most nyilvánosságra hozott, képzési területekre lebontott rangsorából

A Budapestről éppen elköltöző/elüldözött intézmény a világrangsorban a  44. helyen szerepel a filozófia, valamint a szociálpolitika és közigazgatás területén. Történelemből az első 100, szociológiából az első 150, míg közgazdaságtan és ökonometria tárgyakból, valamint jogtudományból az első 200 legjobb egyetem között szerepel.

A CEU összesen hét tárgyból lett Magyarország legjobbja. 

A brit Quacquarelli Symonds cég a kétezres évek közepe óta készít rangsorokat a világ egyetemeiről. A rangsoroláshoz számos mutatót, köztük a munkáltatói és az akadémiai szféra értékelését, a kutatói reputációt, az idézettséget, a külföldi hallgatók és oktatók arányát is figyelembe veszik. 

A QS 1222 intézményt rangsorol 48 tudományterület alapján világszerte, olyan kizárólag posztgraduális képzést nyújtó egyetemeket is beleértve, mint a CEU, a European University Institute, a Royal College of Art, az INSEAD (Institut Européen d'Administration des Affaires) és a London School of Hygiene and Tropical Medicine.

A Semmelweis Egyetem a szűkebb szakterületi listán a gyógyszerészeti képzésekben megőrizte korábbi 151-200. helyezését,  az orvostudományi képzésben pedig a 201-250. helyezést érte el. A korábbi évhez képest a publikációs adatokban ért el javulást az egyetem.

A szélesebb szakterületek rangsorában az élet- és orvostudományi képzési területen a Semmelweis Egyetem a 308. helyen végzett, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 451-500. helyezést érte el. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem  régészet, filozófia és nyelvészet tárgyból a 151-200. helyen áll, matematikából a 251-300. helyen. Az ELTE  idén 5 területen - régészet, nyelvészet, matematika, természettudományok, valamint a fizika és csillagászat - első helyre került a magyar egyetemek között. A Budapesti Corvinus Egyetem  közgazdaságtan és ökonometria tárgyakból a 301-350. a listán. 

Az összesített világranglistán a csak posztgraduális képzést nyújtó CEU nem szerepel. Itt a Szegedi Tudományegyetemet a 470. helyre, a Debreceni Egyetemet a 601-650. helyre, az ELTE-t a 701-750. helyre rangsorolták. 

 

 

Rovatok