Index Vakbarát Hírportál

Lezárták a Nikola Gruevszki Budapestre érkezése ügyében indult nyomozást

2019. február 27., szerda 15:01 | aznap frissítve

Megszüntette a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki Magyarországra érkezése miatt indult nyomozást a rendőrség, írja a 444.hu. A portál az idevágó nyomozóhatósági határozatból azt idézi: „A nyomozás során megállapítást nyert, hogy Nikola Gruevszki mind a magyar-szerb államhatáron történő belépéskor, mind pedig az azt megelőző határátlépések során érvényes, utazásra jogosító okmányokkal rendelkezett, továbbá a schengeni övezetbe történő beléptetése is a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt.”

Mint emlékezetes, tavaly ősszel kiderült, hogy Gruevszki Magyarországon tartózkodik, holott ekkorra már korábban bevonták az útlevelét és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene Macedóniában. A nemzetközi sajtó feltárta, hogy magyar diplomaták szállították egészen Budapestig, ezért többen is feljelentést tettek például embercsempészet, illegális határátlépése segítése és más bűncselekmények miatt. A feljelentők között volt Hadházy Ákos, a független országgyűlési képviselőnek választolt most a rendőrség, hogy megszüntetik a nyomozást, mivel szerintük a

cselekmény nem bűncselekmény.

A Készenléti Rendőrség illegális migráció elleni osztálya szerint Gruevszki esetében az „államhatár jogszerűtlen átlépése nem valósult meg”, bár – mint a 444 elemzi a határozatot – azt nem részletezik, hogy útlevél hiányában pontosan mi volt az a jogszerű okmány, amivel egy macedón állampolgár Szerbiából, tehát a schengeni övezeten kívülről Magyarországra, azaz schengeni területre lépett. A nyomozóhatóság szerint nem áll meg a jogellenes bevándorlás elősegítése nevű bűncselekmény gyanúja sem, méghozzá azért, mert

Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásának lefolytatását külső szervezői tevékenység nem előzte meg, menekültügyi kérelmét önként, erre irányuló szervezői tevékenység nélkül nyújtotta be a magyar hatóságok előtt.

Mint ismert: Gruevszki 2006 és 2016 között volt miniszterelnök. Azért ítélték el, mert közpénzből páncélozott Mercedest vásároltatott magának 600 ezer euróért (körülbelül 190 millió forintért). Emellett még öt ügyben folyik ellene eljárás hazájában. Szökése után nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

Frissítés: az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-vel azt közölte, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több feljelentés alapján 2018. december 18-án rendelt el nyomozást embercsempészés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárást a nyomozó hatóság bűncselekmény hiányában 2019. február 22-én megszüntette.

Rovatok