Index Vakbarát Hírportál

Sérülés- és botlásveszélyesnek tartja az adományágyakat a Heim Pál Gyermekkórház vezetése

2019. február 27., szerda 17:27

„Az ágyak méretük miatt nem férnek el és akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését, illetve ellátását, szerkezetük miatt sérülés és botlást veszélyt jelenthetnek az ellátó személyzet és gyermekek számára, emellett nehezítik a kórtermek takarítását". A többi között ezzel magyarázta a HVG-nek és az akciót szervező alapítványnak a Heim Pál Kórház orvosigazgatója, miért is nem adták át az adományágyakat a beteg gyermekük mellett északázó édesanyáknak az intézményben.

A lap szerint ez a magyarázat már csak azért is különös, mert az ország több mint 30 kórháza, illetve gyermekosztálya is átvette és nagy sikerrel használja már az Orosvári Zsolték által leszállított ágyakat – pedig feltehetően itt is kell takarítani. Kerülgetni viszont nem kell őket, mert mindenhol csak éjszakára nyitják ki őket, nappal pedig összecsukva egy 60x10x10 cm-nyi hengerzsákban elférnek.

Az Index is beszámolt arról, hogy hiába kapott 20-20 ágyat a Heim Pál Gyermekkórház és a Debreceni Gyermekklinika egy Fejér megyei családapától januárban "Ágyat az anyukáknak" akció néven, a szülők továbbra is a földön alszanak a gyerekeik mellett. Noha az intézmények hetek óta nem magyarázták meg az ágygyűjtő akciót beindító civil, Orosvári Zsolt és társai számára, miért nem használják az adományágyakat, most a Heim Pál kórház gazdasági igazgatója azzal állt elő: az átadott típusok

nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak.

A gyermekükkel kórházban éjszakázó édesanyáknak gyűjtésbe fogó sárbogárdi édesapa, Orosvári Zsolt és az őt az akcióban segítő Anyák az Anyákért Alapítvány értetlenül áll Fekete Ferenc magyarázatai előtt, hiszen az intézmény Gyöngyösi utcai telephelyén a szakdolgozók ugyanilyen ágyakat vásároltak néhány hónapja az egyik osztályra. Akkor nemhogy nem merült fel, hogy veszélyesek vagy nem higiénikusak, hanem külön jelezték is Orosvári Zsoltéknak, hogy szívesen fogadnának adományként továbbiakat.

Amikor viszont már a konkrét átadásról kezdtek egyeztetni, az ágyakat korábban kérő főnővér már azt mondta, hogy felsőbb utasításra nem szabad azokat elfogadnia.

Az ügyben egyébként Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy múlt heti írásbeli válaszában cáfolta, hogy a kórházak tulajdonosi jogait gyakorló minisztérium megtiltotta volna az adományok átvételét. Rétvári ugyanakkor arra nem szolgált érdemi magyarázattal, miért is nem támogatják a szülőket felkaroló akciót.

A kórház válaszára reagálva Orosvári egyébként a HVG-nek azt mondta: a lehető legrövidebb időn belül elhozzák majd a Heim Pálból az – ezek szerint egy raktárban porosodó – ágyakat, mert rengeteg olyan intézmény van Budapesten, és országszerte is, amely még nem kapott vagy továbbiakat szeretne.

Rovatok