Index Vakbarát Hírportál

Széksértésért büntetik az ellenzékit, aki fideszes képviselőtársa erkölcseit kritizálta

2019. február 27., szerda 04:49

Az úgynevezett „széksértés” elkövetése miatt 30 ezer forintos rendbírsággal sújtotta a nagykőrösi fideszes képviselő-testületi többség a város egyetlen szocialista képviselőjét. László Ferenc szerint semmilyen módon nem sértette meg a tanácskozás méltóságát, ahogyan a korábban botrányos ügybe keveredett fideszes képviselőtársát sem, csupán szólás- és véleményszabadsága alkotmányos határain belül visszautasított egy verbális támadást.

„Az a képviselő-testületi tag, aki a tanácskozás méltóságát magatartásával sérti, valamint a képviselő-testület ülésén a képviselő-testület tagjait sértő kifejezésekkel illeti, széksértést követ el. A képviselő-testület széksértést elkövetett tagja rendbírsággal sújtható” – áll a nagykőrösi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában (szmsz). A testületi rendbontás ellen bármely képviselő tehet indítványt, arról vita nélkül, kétharmados többséggel határoznak is az ülésen. Így a „széksértő” 30 és 50 ezer forint közötti bírsággal sújtható, ennek kiszabásától pedig csak akkor tekinthet el a testület, ha az „elkövető” még a helyszínen bocsánatot kér.

A széksértés tényének, valamint a rendbírság összegének megállapításáról szóló határozat ellen jogorvoslatnak helye nincs

– áll továbbá az szmsz-ben, amely arról is rendelkezik, hogy a rendbírság összegét az idevágó határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül be kell fizetni. Ha a széksértő nem így tesz, képviselői tiszteletdíjából levonják az összeget.

Történt azonban, hogy Oláhné Marika néni egy január közepi nagykőrösi ellenzéki (MSZP-s, jobbikos, civil) tüntetés utolsó szónokaként azt találta mondani a fideszes politikusokra célozva, „dolgozzanak. Beállítanám őket, azt amelyik nem bírja: agyonverni.” A kijelentésről egyedül a Pesti Srácok számolt be, ám a cikk hatására február 14-én nyomban a fideszes többségű nagykőrösi képviselő-testület napirendjére került Oláhné Marika néni. Az interpellációk napirendi pontnál legalábbis a kormánypárti Kiss Attila Csaba felszólította a testület egyetlen szocialista képviselőjét, hogy határolódjon el Marika nénitől, annak „akasztós beszéde” miatt. Csakhogy ezt az MSZP politikusa nem érezte feladatának, a szunnyadó indulatokat pedig fokozta, hogy Lászlót éppen az a fideszes képviselőtársa citálta az ülésen, aki korábban súlyos botrányba keveredve, több cikk témája is volt.

Az Index nem írt az ominózus ügyről, amelynek ismertetéséről ezúttal is eltekintünk azért, mert az illetékes nyomozóhatóság a kifejezetten a nagykőrösi fideszes képviselő ellen tett, ám a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által – mégis ismeretlen tettes ellen – lefolytatott nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette tavaly áprilisban. Most is azért kerülhetett csupán ismét felszínre a téma, mert Kiss Attila Csaba botrányának, és a nevét érintő ügyben megjelent cikkeknek az említése elegendő volt ahhoz, hogy a fideszes többség rendbírsággal sújtsa az ellenzéki társukat.

László Ferenc az Indexnek állította, nem használt dehonesztáló kifejezést az ülésen, nem sértette meg Kiss Attila Csaba emberi méltóságát, egészen biztos benne, hogy az alaptörvényben foglalt, a véleményszabadsága gyakorlásához fűződő jogának keretein belül szólalt fel. Beszámolója szerint annyit mondott: Kiss az erkölcsi kinyilatkoztatás helyett inkább szégyellje magát a róla megjelent újságcikkek miatt. Nem nevezte meg, hogy mivel hozták hírbe Kisst az ominózus cikkek, sőt más típusú, a képviselő magánéletét érintő információkat sem csepegtetett az ülésen – magyarázta lapunknak László Ferenc.

Az ellenzéki bírálatra nem is maga Kiss Attila Csaba reagált, hanem a szintén fideszes Sebestyénné Angyal Zsuzsanna kért szót és mivel szerinte László Ferenc megsértette a kormánypárti képviselőt, 30 ezer forint büntetés kiszabását javasolta. Ezt pedig a jelenlévő 7 fideszes azonnal meg is szavazta.

Érdekesség, hogy noha László Ferenc már megkapta a határozatot, melynek értelmében nyolc napon belül be kell fizetnie a bírságot, amennyiben ezt elmulasztja, képviselői tiszteletdíjából levonják az összeget, eközben az ülés jegyzőkönyvének írásba foglalása még várat magára. Éppen ezért megkerestük Kiss Attila Csabát, hogy elmondja, mivel, mely kifejezéssel sértette meg képviselőtársa, és hogy az ő verziója szerint mi történt. A fideszes városatya sürgős elfoglaltságaira hivatkozva visszahívást kért, ám ezután cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni.

Felkerestük a büntetést indítványozó fideszes képviselőt, Sebestyénné Angyal Zsuzsanna is, aki szintén visszahívást kért, majd azt mondta: meg kell várni a hivatalos jegyzőkönyvet, abból ki fog derülni minden, ő nem kíván nyilatkozni. Felvetésünkre, hogy mégis fontos lenne tudni, konkrétan mely kijelentését kifogásolta László Ferencnek, a képviselő azzal zárta rövidre a beszélgetést, „aki a sértést elkövette, az nyilván be tud számolni arról is, mit mondott. Szégyenteljes mondat volt, aminek szerintem nincsen helye egy képviselő-testületi ülésen. Ennél többet nem szeretnék mondani".

Egymás sértegetése nem először téma Nagykőrösön. 2010-ben például a fideszesek azzal hárították el a széksértés – általuk megalkotott jogi rendbírságolási kategóriájának – vádját, hogy „csak aforizma, szófordulat, nem pedig sértés volt, hogy, mint egy rákos daganatot, ki kellene vágni a városi képviselő-testület, illetve az MSZP testéből éppen László Ferencet. A helyhatóság egyetlen szocialista képviselőjét érintő verbális durvaságnak akkor – szmsz ide vagy oda –, nem lett büntetés a vége, nem úgy, mint 2012-ben, amikor a városatya egy blogbejegyzése miatt büntető feljelentést tett és polgári peres úton 5,6 millió forint nem vagyoni kártérítést követelt Nagykőrös kormánypárti polgármestere és a teljes Fidesz-frakció László Ferenctől.

Először tehát még 2012-ben büntették meg 50 ezer forintra hasonlóképpen egy, a képviselőtársait kitakart szemmel ábrázoló blogbejegyzése miatt Lászlót, majd arra hivatkozva, hogy nem fizette be önként az előzőleg rá kirótt büntetést, felfüggesztették a képviselői tiszteletdíjának folyósítását. Az intézkedéseket később a megyei kormányhivatal törvénytelennek minősítette, de a határozatokat nem vonták vissza, így perre került a dolog, amelyben Czeglédy Csaba képviselte Lászlót, és nyertek is az önkormányzati többséggel szemben.

A nagykőrösi önkormányzat egyébként korábban is bekerült a sajtóba sajátos határozathozatalai és egyéb gyakorlatai miatt. Ez a testület volt ugyanis az első tavaly ősszel, amely kommunistázós határozatban ítélte el a Sargentini-jelentést azért, hogy kiálljanak Orbán Viktor és a kormány mellett. Ezzel szemben 2015-ben annak ellenére szavaztak meg 3 millió forint jutalmat a polgármesternek, hogy Orbán Viktor arra utasította a kormánypárti polgármestereket és alpolgármestereket, ne csináljanak ilyet. Miután az Indexen megjelent a hír a többmilliós bónuszról, az önkormányzat közleményt adott ki, amelyben jelezték, hogy a pénzt jótékony célra fordítja majd a polgármester.

De az is Nagykőrös volt, ahol az önkormányzati lapban azt hazudták, hogy Soros György emberei újságírókat és rendőröket vernek Budapesten. A fideszes polgármester, Czira Szabolcs egyébként Alapszervi Információ Felelős volt az MSZMP-ben, vagyis a hangulatjelentésekért volt felelős.

Rovatok