Index Vakbarát Hírportál

Navracsics: Kiküldött a kormány, majd a következő pillanatban megtámadta azt a helyet, ahová kiküldött

2019. március 1., péntek 09:53

Navracsics Tiborral, fideszes politikussal, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosával telefonon beszélt Fiala János a CivilRádióban péntek reggel, ahol a kormány legfrissebb "tájékoztató" kampánya is előkerült, ennek kapcsán lett egy őszintébb beszélgetés.

Amikor a műsorvezető felvetette, hogy ez egy végeláthatatlan kör, ahogy a kormány és Brüsszel harcol, és érthetetlen, hogyan lehetséges az, hogy a kormány állítását cáfolja Brüsszel, majd a kormány erre a cáfolatra azt mondja, ez maga a bizonyíték a beismerés, akkor Navracsics azt válaszolja, hogy

Hát, de ez most már így lesz május végéig, efelől nekem kétségem nincs. Én nem vagyok túl optimista, szerintem utána is ez lesz. Azt nem tudom, hogy ha az új bizottság megalakul, akkor a magyar kormány, aminek az érvelése most az, hogy ez a bizottság és ez a parlament romlott úgy ahogy van, majd az új parlament és bizottság az sokkal jobb lesz, meglátjuk...

Itt a műsorvezető megkérdezte, hogy de mi a cél, mire Navracsics azt felelte, "szavazatok szerzése". Hogy mi Brüsszel célja, arra pedig azt mondta, "védi magát és a bizottság hivatalos pozícióit".

Navracsics szerint a bizottság kezdi elfogadni és elismerni a magyar álláspontot, legalábbis részben a migrációval kapcsolatban, amire a magyar kormány "még egy lépést lépett előre: nem azt mondja hogy a bizottság nem hajlandó elfogadni" azokat, "hanem Brüsszel különböző olyan új lépéseket kíván bevezetni, ami Magyarországot a totális alávetettségbe sodorja".

Ami miatt most kénytelen kommentálni Brüsszel, az az, hogy a bizottság elnökének az arcával éppen egy óriásplakát-kampány folyik Magyarországon, ami ugyan azt mondja, hogy Brüsszel akarja ezt és ezt bevezetni, de azzal, hogy Jean-Claude Juncker van a plakáton, ezáltal az informált választók - mert nem vagyok benne biztos, hogy Magyarországon a népesség többsége tudja, ki az a Jean-Claude Juncker -, de az informált választók a bizottsággal fogják azonosítani. Nem az Európai Parlamenttel, ahol egyébként ott ülnek a magyar képviselők

- mondta Navracsics, amikor a brüsszeli reakciókról volt szó. Majd miután a műsorvezető felvetette, hogy kicsit olyan a helyzete Navrcsicsnak, mint a macskának, aki kint is és bent is egeret akar fogni, Navracsics azt felelte, igen, négy és fél éve:

"én vagyok az a biztos, akit kiküldött a kormány, majd a következő pillanatban megtámadta azt a helyet, ahová kiküldött"

A kérdésre, hogy szerinte ezek szerint büntetésből küldték-e ki, a fideszes EU-biztos azt mondta:

"Sokan mondták nekem, eleinte azt mondtam, hogy nem hiszem, most már nem vagyok benne annyira biztos, hogy nem."

Majd hozzátette, hogy ez persze egyáltalán nem vicces, de Örkény nem véletlenül volt magyar. És azt is, hogy természetesen nem tartja magát egy kimagasló áldozatnak.

A beszélgetés egy korábbi részében a műsorvezető azt is felvetette, hogy hogyan van az, hogy február 25-én, a kommunizmus áldozatainak napján Schmidt Mária, oldalán az EP-listát most vezető Trócsányival nem az áldozatokról beszél, hanem Brüsszelről, Navracsics azt válaszolja, 

"Amire hivatkozik, azt én sem értem. Én ebben nem tudok igazságot tenni."

Rovatok