Index Vakbarát Hírportál

Parádés családbarát programot szervezett Kósa Lajos felesége

2019. március 1., péntek 10:52

Generációk társasjátéka nevet viselte a szombat esti program, melyről nem derült ki, miben más, mint egy sima szombat esti társasjátékozós kocsmázás. Esetleg annyiban, hogy készült néhány vidám fotó és kisorsoltak pár ajándékot az ott lévők között. A rendezvényt Kósa Lajos feleségének egyesülete szervezte, a kapcsolódó programsorozatot 10 millió forinttal támogatta az Emmi.

Olvasónk a debreceni Ifjúsági Házban található Sheldon's Bárban ünnepelt barátaival szombat este, amikor tudta nélkül részese lett egy mobilmentes generációs élménynek. 

Beszámolója szerint 4-5 asztalnál társasjátékoztak a bárban, amely arról ismert, hogy különféle játékokat lehet ott kipróbálni. Egyszer csak megjelent három nő, kirakták a a Debreceni Kőr Dáma Egyesület roll-upját, fotósuk lőtt néhány képet a társasjátékozó fiatalokról, a szervezők odamentek beszélgetni egy-két asztalhoz az ott ülőkkel, majd alig háromnegyed óra múlva leléptek.

Olvasónk másnap kíváncsiságból rákattintott a Kőr Dáma Egyesület honlapjára és meglepetten látta, hogy tudta nélkül a Generációk társasjátéka nevű programon vett részt. Az egyesület Facebook-oldalán közzétett fényképeken ráadásul saját magát és barátait vette észre, habár állítása szerint erről senki nem kérdezte meg őket.

Hol vannak a családok?

A rendezvény a Kapcsolj Ki nevű mobilmentes programsorozat része volt, amit az Egyszülős Központ indított februárban. "Internetes biztonság, zaklatás, felelős mobilhasználat" témákhoz kapcsolódóan hirdettek programokat az ország több városában, hogy a felnőttek és a fiatalok közötti digitális szakadékot csökkentsék.

Bár a Kőr Dáma Egyesület honlapján megjelent beszámoló szerint a programot nagy érdeklődés övezte, és "8-10 család játszott különböző társasjátékokat egy moderátor vezetésével", olvasónk ebből nem tapasztalt semmit. Azt írja, nem volt semmiféle moderátor és ő nem találkozott olyan családdal, aki kifejezetten erre a rendezvényre érkezett volna, előtte és utána is ugyanúgy fiatal baráti társaságok társasoztak az asztaloknál. 

Porkoláb nem érti olvasónk felháborodását

Hétfőn telefonon kerestük Porkoláb Gyöngyit, az egyesület elnökét. Kósa Lajos felesége sikeresnek tartja a hétvégi rendezvényt, szerinte elérte a célját, hogy a társasjátékokkal közelebb hozzák egymáshoz a különböző generációkat. "A társasjáték est egy hosszabb távú helyi programnak volt a nyitóalkalma. Debrecen közterein szeretnénk kreatív interaktív társasjátékokat installálni, együttműködve az egyetemmel és a debreceni vállalatokkal" - mesélt a részletekről az Indexnek. - "A Kapcsolj Ki programsorozatnak egy korábbi debreceni rendezvényét is az egyesületünk szervezte: február elején a Séfakadémián több generációs családok főztek közösen ebédet, az internet használata nélkül."

Porkoláb cáfolta olvasónk beszámolóját, szerinte minden társaságtól megkérdezte a fotósuk, hogy készíthet-e képet róluk és senki nem mondott rá nemet. Hozzátette, a program része volt, hogy közösségi élményajándékokat (családi élményfürdő belépőjegy, mozijegy, könyvcsomag) sorsoltak ki a résztvevők között.

A honlapon lévő szöveget az interjú után valami miatt megváltoztatták és ma már szó sincs benne 8-10 résztvevő családról, mint ahogy a moderált beszélgetés említése is eltűnt.

Az est keretein belül fiatalok, családtagok játszottak különböző társasjátékokat és arra próbáltak választ találni, hogy valóban minden információ megtalálható-e az interneten, elengedhetjük-e a hagyományos információforrásokat.

- olvasható az új verzióban. 

Kerestük a programnak helyet adó Sheldon's Bárt, hogy az ő szemszögükből is megismerjük a szombat esti történetet, üzletvezetője azonban nem akart nyilatkozni.

A pozitív visszajelzések után megismétlik a nagy sikerű társasjáték estet

A programsorozat az Egyszülős Központtal együttműködésben, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából valósult meg. Porkoláb azt mondta az Indexnek, a társasjáték est során kiosztott ajándékokat saját forrásból biztosították, a február eleji Séfakadémiára viszont kaptak pénzt a partnerszervezettől. 

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke kérdésünkre megírta, hogy a programsorozatot 10 millió forinttal támogatta az Emmi. Hozzátette, az együttműködő "szervezetek, alapítványok - a programjaik számától és jellegétől függően - 100-250 ezer forintért szervezték/szervezik a helyi programokat" és olyanok is vannak, akik már folyó, saját finanszírozású programokkal jelentkeztek. Az alapítvány különböző projektjeit az elmúlt években rendszeresen támogatta az Emmi, például tavaly nyílt meg az 500 millió forintos állami támogatásból felépített központjuk a nyolcadik kerületben. 

A debreceni társasjáték estet "a nagy érdeklődés és a rengeteg izgalmas visszajelzés után" az egyesület március végén megismétli és egyúttal bővíti a programot interaktív közösségi játékokkal, kvízzel és tánccal. Mint írják, az eseményre elsősorban családok jelentkezését várják, gyerekek, szülők, nagyszülők részvételével, a programra előzetesen emailben kell regisztrálni. A februári Facebook-eseménynél mindössze egy ember jelezte, hogy megy, így nem árt előre tudni, hány emberre számíthatnak, aki ténylegesen az ő programjukra megy. 

Rovatok