Index Vakbarát Hírportál

9,5 év börtönt kapott a fiú, aki leszúrta a barátnőjét

2019. március 4., hétfő 14:30

Egy év alatt megszületett a jogerős ítélet az Újlak utcai emberölés ügyében: az elkövetés idején 17 éves fiú az előkészítő ülésen beismerte a bűncselekmény elkövetését, a bíróság 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönére ítélte, áll a főügyészség közleményében.

Mint arról lapunk is beszámolt, az ügy vádlottja és a sértett ugyanannak a budapesti gimnáziumnak a tanulója volt. Miután megismerkedtek, a fiú udvarolni kezdett a nála egy évvel idősebb lánynak, majd egy ideig kapcsolatban is voltak. A vádlott féltékenysége, és ebből adódó viselkedése miatt azonban a lány végül 2017 októberében szakított vele.

A vádlott a sértett döntését nem fogadta el, az elutasítást nem vette tudomásul, a szakítást követően sűrű telefonhívásokkal és üzenetekkel zaklatta a lányt, így próbálta rávenni őt a kapcsolat felvételére. 

A sértett többször kérte volt barátját, hogy hagyja őt békén, egyúttal azonban attól is tartott, hogy a fiú esetlegesen kárt tesz magában. 2018. január 12-én a sértett egy buszmegállóban találkozott a fiúval. Együtt buszra szálltak és a vádlott hazakísérte őt a XVII. kerületi lakóházba. 

A lépcsőházban folytatták a beszélgetést, ami azonban egy idő után vitává, majd veszekedéssé fajult. Ennek során a vádlott a hátizsákjából elővett egy kést, és azzal a fiatal lányt súlyosan bántalmazta. A bántalmazás következében a sértett azonnal elveszítette az eszméletét és a földre zuhant. Ekkor a vádlott – őt a földön hagyva – kiszaladt a házból. A sértett életének megmentésére nem volt esély.

A Fővárosi Főügyészség a fiatalkorú vádlottal szemben aljas indokkal elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett, eljárást gyorsító szabályokat alkalmazva, a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta, és nyomban ítéletet hirdetett; őt 9 év 6 hónap – fiatalkorúak börtönében végrehajtandó – szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet a kihirdetés napján jogerőre emelkedett.

Rovatok