Index Vakbarát Hírportál

15 évre súlyosbították a tatabányai kettős hajléktalangyilkos büntetését

2019. március 6., szerda 17:19

Súlyosbította a hajléktalanokat halálra verő fiú büntetését a Győri Ítélőtábla, amely szerint a fiú által elkövetett mindkét bűncselekmény példátlanul brutális volt – írja az MTI.

A fiút első fokon tavaly szeptemberben ítélték különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint kétrendbeli kifosztás bűntette miatt, miután 2017 áprilisában hazafelé menet két hajléktalant is halálra vert.

A fiatal előbb egy buszmegállóban betakarózva alvó hajléktalant ébresztett fel korábbi konfliktusuk miatt, akit rövid szóváltás előbb ököllel ütött, majd nagy erővel fején, testén rugdalta, aztán megtaposta. A támadás olyan súlyos volt, hogy a férfi bele is halt, a vádlott pedig elvette a táskáját és mobiltelefonját. Nem sokkal később aztán egy presszó kerthelyiségében is felkeltett egy hajléktalant, akivel szintén szóváltásba keveredett, hasonló módon bántalmazta, megölte, és elvette a cipőit.

Az ügyész az ítéletet követően a büntetés súlyosbítását kérte, míg a vádlott enyhítés, a védője és eseti gyámja pedig elsődlegesen hatályon kívül helyezés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett. A Győri Ítélőtábla végül az ügyészség fellebbezésének adott helyet, a vádlott szabadságvesztését pedig az eredeti 13 év hat hónapról 15 évre súlyosbította.

Mint írták, a vádlott által elkövetett többszörösen minősülő élet elleni bűntett kiemelkedő tárgyi súlyú, mindkét cselekmény példátlanul brutális volt, a fiú ráadásul a cselekmények elkövetése után

mérhetetlen közönyt tanúsított áldozataival szemben.

Mindezek nyomán úgy értékeltek a vádlott személye olyan nagyfokú veszélyt jelent a társadalomra, ami a legszigorúbb büntetés kiszabását indokolja. Az üggyel az első fokú ítélet meghozatalakor bővebben is foglalkoztunk, ezt a cikkünket itt olvashatják el:

Rovatok