Index Vakbarát Hírportál

GFG tényleg Viktorjugendről álmodott, de csak egy általános korszellemről beszélt

2019. március 6., szerda 18:05

„Nyilván nem fogom megcsinálni, csak gondolkozom rajta, de jó lenne létrehozni egy Viktorjugendet”. Ezt mondta egy tavalyi, nem nyilvános rendezvényen az Indavideóra egy hete kikerült hangfelvétel tanúsága szerint G. Fodor Gábor. A Századvég Alapítvány elnöke a Best Of Viktort hozta példaként – ezen a miniszterelnökért rajongó tartalmakat szoktak közzétenni.

Az esetről a 444 számolt be, a portálnak G. Fodor azt állította, nem emlékszik rá, hogy

Rosszul hangzik

A Hitlerjugend vagy Hitler-Jugend (rövidítve HJ) a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt 1922 és 1945 között működött ifjúsági szervezete volt. A Sturmabteilung után a nemzetiszocialista párt második legrégebbi paramilitáris szervezeteként indult müncheni központtal, Jungsturm Adolf Hitler néven. 

A második világháborúban tagjai kezdetben kisegítő feladatokat láttak el, ám később, a súlyos német veszteségek után, a harcoló alakulatok utánpótlására kezdték felhasználni a Hitlerjugendet. 1943 februárjában önálló hadosztályt is szerveztek HJ-tagokból 12. Hitlerjugend SS-páncéloshadosztály néven.

ilyet mondott volna, és nem kommentálja az ügyet. „Be akarjátok bizonyítani, hogy antiszemita vagyok?”, kérdezte a 888 főszerkesztője, majd letette a telefont. Ugyanakkor a Magyar Hangnak sikerült bővebben is megszólaltatni a Századvég elnökét.

G. Fodor most, a hangfelvétel valódiságát elismerve már azt mondja: 

Elismerem, hogy a kifejezés konnotációja kellemetlen. De aki egy kicsit is ismer engem és a munkásságom, pontosan tudja, hogy harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni.

„Amennyire fel tudom idézni a körülményeket, másfél-két évvel ezelőtt egy baráti meghívásnak eleget téve tartottam előadást. Arról beszéltem, hogy a jobboldali fiatalok eltunyultak, elkényelmesedtek, sokan az egyetemről kikerülve egyből államtitkárok akarnak lenni. Ez egy nagyon súlyos mobilitási probléma.

Egy általános korszellemről beszéltem, hiányzik az ügyek, a hivatás iránti alázat, ám ehelyett van karriervágy”

– magyarázta. G. Fodor Gábor szerint valószínűleg olyan valaki „szivárogtatta ki” a felvételt, aki ártani akar neki, ám nem látja értelmét azon töprengeni, hogy ki lehetett az. Kifejtette azt is, hogy valószínűleg a zártkörű beszélgetés körülményei között engedett meg magának ilyen kifejezést, szélesebb nyilvánosság előtt nem mondana ilyet, hiszen pontosan tisztában van azzal, hogy a Viktor és a Jugend szavak együttes említése rossz és igazságtalan üzenettársításra alkalmas.

Rovatok