Index Vakbarát Hírportál

Rég rúgott magába ekkorát a Fidesz

2019. március 8., péntek 10:34

Vagy nem tudott 11-ig elszámolni, vagy mindenképp bele akart menni a konfliktusba saját szövetségesével a Fidesz, aminek a vége az lett, hogy elvesztette többségét a szombathelyi közgyűlésben hét hónappal az októberi önkormányzati választások előtt. Az így kialakult új többség még inkább összehozta az ellenzéket. És ez nemcsak helyben van hatással a jövőre, hanem akár országosan is.

„Jó kis makett, a házunk is látszik rajta, a stadion mellett. Ott villódzik örökké a fénye, a rolót is le kell húzni miatta éjszaka. Remélem, kiesik végre a csapat. Villódzás akkor is lesz, de legalább a Hende jól megkapja. Őt is jobb lenne... á, mindegy.” A Szombathely belvárosában bosszankodó idős asszony mondatában minden benne van a nagy magyar és a kis helyi valóságból:

30 milliós városmakett, 15 milliárdért felépített stadion, amelynek fenntartható üzemeltetése megoldatlan, így évente 500 milliójába kerül a városnak, és a politikával a végletekig átitatott foci iránti ellenszenv, ahol a drukkolás annak szól, hogy legyen egy rossz napja a terület fideszes parlamenti képviselőjének.

Hende Csabának – egykori honvédelmi miniszternek, a Fidesz Vas megyei elnökének – a Haladás kiesése nélkül is rossz időszaka van Szombathelyen, ahol

a fidesz úgy vesztette el az önkormányzatban a közgyűlési többségét, hogy kis túlzással az ellenzékre se nagyon volt hozzá szükség.

A városban nagyon más úton alakult ki a helyzet, mint tavaly Hódmezővásárhelyen, ahol a Fidesz érzékeny presztízsveszteséget szenvedett el a polgármester-választáson, de a helyi történéseken túl így is van általános tanulsága: az ellenzéké az, hogy szervezettebbé kell tennie az együttműködést a pártok között, a Fidesznek meg az, hogy erőből bekebelezés helyett jobb néha elfogadni, hogy vannak önálló szövetségesek.

Mindkettőt egyszerű kimondani, de nehéz megcsinálni.

21:2>10

A kívülállóknak a történet ott kezdődött, hogy a szombathelyi önkormányzat ellenzéki képviselői kezdeményezték, hogy vegyék a napirendre az általuk rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvény megvitatását. A helyzet elvileg egyszerű volt: a Fidesznek a polgármesterrel együtt 10 szavazata volt, az MSZP, DK, Együtt Szombathely képviselőinek szintén ennyi, így a kormánypárti többséget a 2002 óta az önkormányzatban lévő Pro Savaria vezetője, a magát jobboldaliként meghatározó Molnár Miklós alpolgármester biztosíthatta volna ezúttal is a Fidesznek.

Molnár előre közölte Puskás Tivadar polgármesterrel, hogy megszavazza a napirendre vételt, mert el akarta mondani a túlóratörvényről a véleményét.

A dolog kellemetlen volt a Fidesznek, de nem végzetes, később még Székesfehérváron is tárgyaltak a törvényről, aztán elfogadtak egy kormánykonform határozatot.

Innentől viszont érthetetlen fordulatot vettek a szombathelyi események, amit egyesek bénázásnak, mások a helyzet szándékos kiélezésének tekintenek, amit a Fidesz kezdett, hogy leszámoljon szövetségesével. Pedig a nyílt konfliktus könnyen elkerülhető lett volna, a Pro Savaria és a Fidesz valójában régóta nem felhőtlen viszonya ellenére is:

Ez nem lett volna elegáns, de elég lett volna, hogy az ellenzéki akció elhaljon: Molnár ugyanis csak a napirendre vételt szavazta meg, elmondta véleményét – eszerint saját üzleti tapasztalatából, a Styl ruhagyár egykori igazgatójaként úgy érzi, elkapkodott a túlóratörvény –, majd otthagyta az ülést. Tehát nem szavazott magáról a határozatról, azt már csak a tíz ellenzéki tette meg, de

azért volt az ülés határozatképes, mert tizenegyedikként jelen volt a polgármester.

A Fidesz mégis Molnárt kiáltotta ki árulónak, Hende Csaba a megyei napilaptól a helyi tévén át ezt mindenütt elmondta.

Ez nem volt jó döntés, tekintettel arra, hogy a matek még mindig nem a Fidesz oldalán állt. A dologban csak akkor van ráció, ha a Fidesz célja tényleg az volt, hogy a Pro Savaria vélhetően inkább kormánypárti, mint ellenzéki szavazóit közvetlenül magához csábítsa az októberi önkormányzati választások előtt.

A szövetségest bekebelező, a Fidesztől nem idegen reflex azonban egyelőre nem vezetett eredményre, de a Nyugat-Magyarországon szokatlanul nagy baloldali bázist felmutató Szombathelyen korábban sem jött be:

A Fideszt a Pro Savaria mindezért valójában régóta zavarta: „Ha a szombathelyi Fidesz annyi energiát tett volna a városba, mint az ellenem folytatott küzdelmébe, akkor ennek a városnak sokkal több járható útja lenne” - mondta a részletesebb nyilatkozattól elzárkózó Molnár Miklós. (Hogy pont az utakat említette, talán nem volt véletlen, elvégre decemberben az önkormányzat 23 millió forintot költött a városháza VIP-parkolójára.)

Valójában Molnárnak – alpolgármesterként is – volt már nyilvános csörtéje a Fidesszel: 2017-ben közölte: nem ért azzal egyet, hogy Jordán Tamás színházigazgatói pályázatát elutasítsák, mert Jordán volt az, aki a semmiből színházat teremtett a vasi megyeszékhelyen. 

Azt a vitát végül lenyelte a Fidesz – pontosabban Hende, aki hiába veszítette el a határkerítés lassú építése miatt a honvédelmi miniszteri tárcát, szombathelyiként helyben még megőrizte befolyását, amelyet aligha erősít a jelenlegi vita. Ezt jelzi az is, hogy Puskás állítólag a héten rapporton volt Kövér Lászlónál, aki a Fidesz választmányi elnöke is. Hogy miről tárgyaltak, nem tudni.

Minderre azután került sor, hogy Hende jelenlétében lezajlott a közgyűlésen a sikertelen kísérlet Molnár elmozdítására az alpolgármesteri posztról. (Elég evidens volt, hogy a tíz ellenzéki és maga Molnár ezt nem szavazza meg. Ez azonban valószínűleg olyan pofon volt, amelybe formai okokból muszáj volt beleszaladnia a Fidesznek. Molnár jogköreinek megvonásához – így fizetése lecsökkentéséhez ugyanis nem az kellett, hogy megszavazzák, csak az, hogy a polgármester – aki januárban már rendelkezett a jogkör megvonásáról – ezt a közgyűlés elé is beterjessze.)

11 ellenzéki > 1 polgármester

Molnár azért nem akart részletesebben nyilatkozni, mert a történteket helyi ügynek tekinti, a város működtetéséhez szakmai szemmel közelít, nem politikaival – mint mondta. A városnak egyelőre nincs elfogadott költségvetése, „a meccs közepén” Molnár nem tartotta volna helyesnek, ha kibeszél.

Azt viszont korábban már elmondta, hogy nem rúgott fel semmilyen megállapodást, hiszen a Hende által fogalmazott papír arról szólt, hogy az előzetesen egyeztetett ügyekben nem szavaz a Fidesz ellen. Ezt Molnár nem is szegte meg. 

„Márciusban mindenképp lesz költségvetésünk" – mondta az Indexnek az MSZP-s Nemény András, aki az egyesült ellenzék polgármesterjelöltje is az októberi önkormányzati választásokra.

Ezt Puskás nem tudja megakadályozni, legfeljebb ő lesz az első polgármestere a városnak, aki nem szavazza meg a költségvetést.

A legutóbbi közgyűlésen a napirendi pontok között annyira hátrasorolták a költségvetés vitáját, hogy nem került rá sor, így március 13-án futnak neki, Nemény szerint biztosan sikerül is megszavazni.

Az ellenzéki politikus szerint nem kell tartani attól, hogy az önkormányzat lebénul az új többség és a polgármesterrel együtt kisebbségbe szorult Fidesz egymásnak feszülésében.

Igaz, Puskás lassíthatja a döntések érvényesítését. A tíz elfogadott közgyűlési határozatból többet felülvizsgálatra küldött vissza – ezt egyszer teheti meg minden döntésnél –, így nem lépett életbe az ellenzék és Molnár által megszavazott határozat például arról, hogy

Kérdéseinkkel a polgármesterhez fordultunk, egyelőre nem reagált megkeresésünkre. Nyilatkozott viszont írásban a 168 Órának, amelynek elmondta: ha az ellenzék „nem ennyire destruktív szándékkal jött volna a közgyűlésre, akkor maradt volna idő a költségvetés megvitatására is”.

1+1+1+1=5

A Fidesz és a Pro Savaria konfliktusa ugyan nem egészen az ellenzéken múlt, de megerősítette a meggyőződést, hogy együttműködéssel legyőzhető a Fidesz. Ez már tavaly októberben kiderült, amikor a büntetőeljárása miatt mandátumát elveszítő Czeglédy Csaba megüresedett helyéért kellett megvívni: a DK-s politikus mandátumának megszerzésére a Fidesz nagyon hajtott – onnantól nem lett volna szüksége a Pro Savariára sem, több döntést emiatt már eleve október utánra időzített a Fidesz, hogy ne kelljen Molnárral kalkulálnia –, végül azonban az Éljen Szombathely jelöltje 57 százalékot szerzett a 40 százalékos részvétellel megtartott időközi választáson. Ez több volt, mint az ellenzékiek külön-külön becsült támogatottsága.

Mostanra azonban ez az összefogás látszik szélesedni: az Éljen Szombathely–MSZP–DK mellé most már belép az LMP, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is, a Jobbik pedig a jelek szerint nem megy szembe ezzel és még résztvevővé is válhat. Az összefogás azonban még sokismeretlenes egyenlet: már csak azért is, mert visszatérését nem zárta ki Czeglédy Csaba sem, aki áprilisban felmérést készíttet az esélyekről. A Magyar Narancsnak adott februári interjújában azt nyilatkozta:

A helyi közvélemény-kutatásból „két dolognak kell kiderülnie: hogy képes vagyok-e megnyerni ezt a körzetet, a Derkovits-városrészt – ahol születtem és ahol most is élek –, és hogy ha nyerek is egyéniben, nem rontom-e a többi jelölt vagy a közös polgármesterjelölt esélyeit.

 A volt MSZP-s képviselő ügye még nem zárult le, és kérdés, hogy a szövetségesek készek lesznek-e beállni mögé, vagy tartanak attól, hogy a kormánypárt ellenük is jól fel tudja használni Czeglédy folyamatban lévő büntetőügyét a diákmunkák elszámolását érintő vádakkal kapcsolatban – függetlenül attól, hogy azok igazolást nyertek vagy sem, és attól is, hogy a mandátumát Czeglédy közvetlenül azért veszítette el tavaly, mert a Csongrád Megyei Ügyészség nem engedte el az előzetes letartóztatásból. Később Czeglédy házi őrizetbe került, de csütörtökön a bíróság ezt a kényszerintézkedést is megszüntette

Hogy Czeglédy megjelenése sok mindent befolyásolna, az azért is valószínű, mert ebben az interjúban elmondta: „Nem ért egyet a Jobbikkal való kokettálással."

Márpedig a Jobbik folyamatos tárgyalásban van az Éljen Szombathely Egyesülettel, amely a választási szövetséget vezeti, egyelőre az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a V, mint Vas Egyesület részvételével. (Arról nincs szó, hogy a Pro Savaria ebben részt akarna venni.)

„A végső megoldás valószínűleg az lesz, hogy lesz olyan körzet, ahol a Jobbik jelöltje indul, de az Éljen Szombathely színeiben, pártlogók nélkül, hasonlóan a többi résztvevőhöz” – mondta a Jobbik parlamenti képviselője. Bana Tibor szerint legnagyobb demokratikus pártként a Jobbik részvétele is szükséges ahhoz, hogy tisztességesebb vezetése legyen a városnak. A kompenzációs listáról is meg kell még állapodni, a modell Eger lehet – azzal a különbséggel, hogy ott az összefogás főszereplője a Jobbik. 

Ezt tehát azt jelenti, hogy az ellenzék összefogásán még kell dolgozni, annak ellenére, hogy az egyesület február 1-jén már bemutatta mind a 14 körzetre jelölt indulóját és polgármesterjelöltként Neményt. Ott még nem volt jelen a Jobbik, igaz, akkor is elhangzott, hogy ha kell, lesz, aki hátrébb lép a jelöltségtől.

Bana azt azonban világossá tette, hogy a párt nem tudná elfogadni Czeglédy indulását az Éljen Szombathely színeiben, de a Jobbik országos alelnöke szerint ez a forgatókönyv nem is valószínű. „Kell tudni kompromisszumokat kötni, de ez nem volna az, amibe a Jobbik belemenne” – mondta.

„Dolgozni kell, szórólapozni, jelen lenni folyamatosan, kampányolni, talpalni, ebben nincs túl sok romantika” – mondta Ungár Péter. Az LMP parlamenti mandátumáig Schmidt Mária vagyonos fiaként rendhagyó életpályán eljutó politikus aktívan van jelen Szombathelyen, mondván, az ellenzék régi toposza, hogy „vidékre kell menni”. Márpedig az LMP-nek, noha most nincs a város közgyűlésében, az országos átlagnál Szombathelyen nagyobb a támogatottsága – mondta Ungár, aki szerint egyértelmű, hogy a széles összefogáson kell dolgozni, a Momentumtól az LMP-n, MSZP-n, DK-n át a Jobbikig.

A szombathelyi történéseknek akkor is van országos mondanivalójuk, ha mindez nagyrészt a Fidesz és a Pro Savaria közötti konfliktusból indult el. Egyedülállósága ellenére ez igaz volt Hódmezővásárhelyre is: a helyi, részleteiben különböző történetek mégis az ellenzék összefogása felé mutatnak, ez körvonalazódik Veszprémben, Egerben és Miskolcon is.

A Fidesz tanulsága az erőből politizálás legalább helyi szinteken való feladása lehetne, ennek azonban nem sok jele van.

Ez nemcsak a Molnárral szembeni nyilatkozatokból látszik, de abból is, hogy a kormánypártnak erre a vitára is egyetlen válasza van: a migránspártiak veszélyeztetik az országot. Ez különösen furcsán hat egy olyan városban, amelynek helyben lakói közül is sokan inkább a közeli Ausztriában dolgoznak. 

(Borítókép: 30 milliós városmakett Szombathely Fő tér. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok