Index Vakbarát Hírportál

Több ezer elszánt zsidó nő nézett egymással farkasszemet a Siratófalnál

2019. március 8., péntek 15:01

Ultraortodox zsidók és liberális, egyenjogúságért küzdő zsidó nők néztek egymással farkasszemet a Siratófalnál Jeruzsálemben pénteken, miután a Fal Asszonyai nevű szervezet tagjai a szigorúan szeparált Siratófalhoz vonultak, hogy az egyenjogúság jegyében a férfiaknak fenntartott résznél imádkozzanak, éppen úgy, ahogy a férfiak tehetik.

Az akcióra előre készülve ultraortodox zsidócsoportok több ezer fővel szintén felvonultak, hogy megakadályozzák ezt, az őrségnek kellett közéjük állni, de sokan így is megsérültek az összecsapásban.

A BBC a Jerusalem Postra hivatkozva azt írja, hogy tízezer ultraortodox nő jelent meg, míg a másik oldalon közel 150 fős csoport sorakozott fel. Miközben imádkoztak, néhányan szidalmazták egymást. Az unortodox ellentüntetők között a Haaretz talált olyanokat, akik azt mondták, őket az iskolában bátorították arra, hogy jöjjenek el, és állítsák meg a tüntető nőket.

Az egyenjogúságért tüntető nőket fiatal ultraortodox férfiak is megpróbálták megtámadni, de a rendőrség megakadályozta ezt. Egy embert letartóztattak, mert rendőrre támadt.

A kisebb csoportot végül egy olyan helyre szorították, ahol lehetőség van a nem hagyományos imára.

(Borítókép: Ultraortodox nők a jeruzsálemi Siratófalnál 2019. március 8-án. Fotó: Gali Tibbon / AFP)

Rovatok