Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem történt gyanúsítotti kihallgatás a Híd a munka világába projekt ügyében

2019. március 11., hétfő 18:43

Hadházy Ákos, volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő tett fel írásbeli kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek "Hogyan áll az Öveges- és a Híd a munka világába program nyomozása?" - címmel. Polt válaszából, ha több nem is, de annyi kiderült, felderítésből még nem jutottak el egyik ügyben sem a vizsgálati részhez, gyanúsítotti kihallgatás egyik ügyben sem történt még.

Előzmény röviden: 

Az elmúlt évek egyik leglátványosabb és legelszomorítóbb pénzeltüntetése mindenképp a Farkas Flórián vezette ORÖ-ben elkezdett Híd a munka világába foglalkoztatási program volt. A roma önkormányzat és a milliárdos uniós programot vezető néhány projektmenedzser úgy költött/tüntetett el több milliárd forintot, hogy gyakorlatilag egyetlen hátrányos helyzetű romát sem juttatott munkához. Ha csak nem vesszük ide azokat a kamu megyei irodákat kamuvezető roma önkormányzati képviselőket, akik több százezres havi fizetéseket vettek fel a semmiért.

Az 1,6 milliárdos programmal kapcsolatos visszaélések miatt az EU csalás elleni hivatala és a NAV is vizsgálódik. A programról 2016-ban az Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. A kormány karácsony előtt azonban egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adósságát

A kérdés másik részében szereplő Öveges-programról többek között itt írtunk: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya 2014 nyarán kezdett nyomozni az iskolai tanterem-felújítások címén eltüntetett pénzek után. A 2016 március közepén meghozott határozat szerint a pályázatokra beadott vállalkozói ajánlatokban jelentős túlárazások szerepeltek, amelyek az ellenőrzés hiányosságai miatt alkalmasak voltak a „pénzeszközök megszerzésére”. 

Semmiféle gyanúsítotti kihallgatás nem volt még

Az ügyben évek óta folyik a nyomozás:

és most, mint Polt Péter legfőbb ügyész válaszából kiderült

egyik ügyben sem történt még gyanúsítotti kihallgatás sem.

Polt azt írja, az új büntetőeljárásról szóló törvény a nyomozást két részre osztotta, "felderítésre" és "vizsgálatra", a kettő közötti határvonalat pedig a gyanúsítotti kihallgatás jelenti. Az ügyészségnek pedig csak onnantól van irányítási joga, ami a válasz szerint tehát még nem jött el egyik ügyben sem, ezért nem is adhat tájékoztatást ennél bővebben, azt csak a nyomozó hatóság tehetné.

Tehát, nem jutottak túl a 'felderítésből' a 'vizsgálatba' abban a két ügyben, amiben 2014-ben és 2015-ben kezdték meg a nyomozást a hatóságok, és amely ügyekben az OLAF is vizsgálódott már, meghallgatást tartott és meg is küldte azt a kormánynak. Mellesleg, miközben a 4-es metrós OLAF-jelentést közkinccsé tették, ezeket valamiért nem.

(Borítókép: Farkas Flóián. Fotó: Mészáros János / MTI)

Rovatok