Index Vakbarát Hírportál

Varga-Damm Andrea: A tárgyalóteremben én vagyok a király, a riporterek szűkölni fognak

2019. március 11., hétfő 15:55

Meglepő fordulatot vett a parlamentben az azonnali kérdések órája, amelyben a Fidesz kiemelt figyelmet szentelt a jobbikos Varga-Damm Andreának. 

A fideszes Böröcz László ugyanis azt a kérdést tette fel, hogy

milyen kapcsolat lehet az ügyvédi kamarából kizárt jobbikos képviselő és a lakásmaffia között?

Böröcz Varga-Damm Andreára célzott, aki ellen az Echo TV fogalmazott meg súlyos vádakat pénteken.

A tévé Informátor című műsora ugyanis lényegében azzal vádolta meg Varga-Dammot, hogy ügyvédként idős emberek kisemmizésében vállalt szerepet, és kapcsolatba hozta a képviselőt a lakásmaffiával. A tévé bemutatott egy problémás adásvételi szerződést is, amelyen állítólag Varga-Damm Andrea aláírása szerepelt ügyvédként, és megszólaltatott egy idős nőt is, aki azt állította, hogy Varga-Damm miatt kellett elhagynia a házát. Az Echo TV szerint Varga-Dammot emiatt ki is zárták a Budapesti Ügyvédi Kamarából. Az adásban Varga-Damm nem szólal meg, álíltólag keresték, de nem érték el a politikust.

Ezt a történetet elevenítette fel az azonnali kérdések órájában Böröcz László, majd hozzátette, hogy "szégyenletes, hogy idős embereket kiraknak az ingatlanukból, és "aki ebben segédkezett, ugyanolyan bűnös". A kormány részéről Völner Pál igazságügyi államtitkár következett, aki Varga-Dammot az ellenzék vezető alakjának nevezte. És megjegyezte, hogy az a minimum, hogy távoznia kell a parlamentből, ha ilyen ügyekben részt vett.

Varga-Damm és több ellenzéki képviselő folyamatosan bekiabált a felszólalások alatt - Latorcai János levezető elnök többször is csitította őket -, ám a szabályok szerint Varga-Damm akkor nem kaphatott szót. Latorcai személyes érintettség miatt az azonnali kérdések órájának lejárta után adott megszólalási lehetőséget a jobbikos politikusnak.

Varga-Damm azzal kezdte, hogy rendkívüli örömmel tölti el, hogy "két fasiszta televízóban" is sokat szerepelt a képernyőn a hétvégén (az Echo TV-re és a Hír TV-re célzott), mert ez azt jelenti, hogy a Fidesz erős ellenzéki képviselőnek tartja.

A vádakról azt mondta: ez egy 2000-res jogügylet, amelyben "senki senkit nem lakoltatott ki". Arról nem mondott semmit, hogy valóban kizárták-e a Budapesti Ügyvédi Kamarából, és milyen indokkal. De azt kijelentte: a műsorban szereplő állítások miatt pert fog indítani, és a fideszesek felé fordulva kijelentette: láthatják majd a "riportereket szűkölni",

a tárgyalóterem az én placcom, ott én vagyok a király, sok-sok millió forintot fogok az önök tévéitől kapni!

Völner Pál államtitkárhoz fordulva pedig váratlanul azt mondta, hogy tud egy valódi esetről, ami felvet kérdéseket: "az ön ügyvédi irodájában fiktív ajándékozási szerződést kötöttek", és állítása szerint a Jobbiknak sikerült megakadályoznia, hogy ennek az ügynek a kárvallotját kilakoltassák. 

Ezután Völner Pál kért és kapott szót személyes érintettség miatt. Völner annyit mondott, hogy Varga-Damm 2007-es dátumot említett, de ő 2006 óta szünetelteti az ügyvédi tevékenységét.

(Borítókép: Parlament plenáris ülése 2019. március 11-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok