Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik is beáll Puzsér Róbert mögé

2019. március 14., csütörtök 13:05

A főpolgármester-választáson és minden budapesti kerületben szorosan együttműködik a Jobbik és az LMP - jelentették be a két párt vezetői. A Jobbik hasonlóan az LMP-hez Puzsér Róbertet szeretné Budapest főpolgármesterének.

Az LMP után a Jobbik is Puzsér Róbert független jelöltet támogatja a főpolgármester-választáson – ezt csütörtökön jelentették be sajtótájékoztatón, írta az Azonnali.hu.

A bejelentésen részt a Jobbik és az LMP felsővezetői vettek részt. a Jobb ik részéről Sneider Tamás elnök, Gyöngyösi Márton frakcióvezető, illetve Bencsik János budapesti elnök, az LMP-től pedig Keresztes László Lóránt és Demeter Márta tarselnökök, továbbá Moldován László budapesti elnök.

A Jobbik döntése nem meglepő, hiszen korábban több jele is volt annak, hogy a párt nem utasítja el Puzsért, ráadásul az LMP-vel is több közös beszélgetést tartottak a jobbikosok. A Jobbik Budapesten kevésbé erős, mint a baloldal, így önálló jobbikos jelölttel aligha rúghattak volna labdába - még az ellenzéki előválasztáson is kevés esélye lett volna egy jobbikosnak a papírforma szerint. 

Szoros Jobbik-LMP együttműködés

A sajtótájékoztatón most egy politikai megállapodásban deklarálták, hogy a Jobbik és az LMP támogatja Puzsér indulását és kampányát, továbbá

az együttműködés nem fog megállni ezzel, ugyanis mind a huszonhárom kerületben a legszorosabb összehangolt munkára törekednek. 

A szöveg többek közt a kommunikáció és kampánytevékenység összehangolásáról és a közös kampányfinanszírozásról szól. Van benne ugyanakkor egy záradék is, amely szerint június 30-ig átnézhetik a megállapodást, emellett nyitva hagyják a lehetőséget, hogy más szervezet is csatlakozhasson hozzájuk.

Puzsér Róbert utalt is a Momentumra, miszerint várja, hogy a párt "megforduljon a kárhozat útján", és továbbra is ott egy szék az asztalnál a részükre.

Megmérkőzik Karácsonnyal az előválasztáson

Puzsér Róbert szerdán Karácsony Gergellyel, az MSZP-DK-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjével ült le egy vitára, amely inkább egy közös deklarációvá vált: mindkét jelölt megerősítette, hogy részt vesznek a júniusra tervezett előválasztáson, és ha az 50 ezret is meghaladja a részvétel, a vesztes visszalép a győztes javársa, hogy egy jelölt álljon ki Tarlós István ellen.

Puzsér itt védelmébe vette a Jobbikot, amelyet a Fidesz és a hozzá közel álló média folyamatosan antiszemita vádakkal illet. Azt mondta, szeretné látni, ahogy „a Fidesz és a sajtója a szőnyeg szélére állítja” a Mi Hazánkat és annak elnökét, Toroczkai Lászlót. Amíg ez nem történik meg, szerinte addig csak arra gondolhatunk, hogy „nem a fasizmus fáj a Fidesznek, hanem a változás, ami végbe megy a Jobbikban".

Rovatok