Index Vakbarát Hírportál

EU-s pályázati pénzből készült a felcsúti mesterséges sziget

2019. március 18., hétfő 20:58

Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel: például záportározó építésére Felcsúton, ahol ezt annyival pörgették meg, hogy rögtön egy mesterséges szigetet is beleterveztek a közepébe, hogy a kisvasútnak egy picivel több értelme legyen.

A Hvg.hu készített videót Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc falujában, ahol lakossági fórumot tartottak a fejlesztéssel kapcsolatban. Az újságírók az érkező polgármestertől kérdezték meg, hogy lehet-e tudni, milyen fejlesztésből valósult meg a tó és a kis mesterséges sziget, amire a polgármester azt mondta pályázatból. Amikor megkérdezték, hogy uniósból-e, arra azt mondta:

Nem, magyarból.

Majd a lakossági fórumon felolvasta a polgármester, hogy:

Most elmondanám a sajtó részére, hogy ez a TOP 2.1.3.15-FE egyes EU-s pályázaton megvalósuló záportározó.

A tározót és a mesterséges szigetet tehát 200 millió forintnyi uniós forrásból csinálták. Hogy a híd és a tervezett étterem mikor és milyen pénzből készülhet el, azt egyelőre nem lehet tudni. 

Az egyik megjelent lakos szerint ez bizonyos szempontból még lassúnak is tekinthető, ez a fejlődés, hiszen vagy 15 évvel ezelőtt is felmerült a tó ötlete. Egy másik helyi szerint akik kritizálnak, azoknak csak ki van adva, hogy vágni kell Orbánt és a Fideszt, de nagyon reméli, hogy 1-2 éven belül ezeknek a "nyaka ki lesz tekerve", vagy éhen hallnak, vagy lejáratják magukat. Amúgy nem kell irigykedni, dolgozni kell, mondta.

A mesterséges sziget egyébként elkészült, amibe már csak a vizet várják, az egésztől pedig a turizmus fellendülését. Erre már csak azért is szükség van, mert a remízben parkoló kisvasút tavaly 8 millió forint veszteséget termelt, derült ki az RTL Klub hétfői riportjából, akik szintén ott voltak a 15 perces lakossági fórumon.

A 600 millió forintnyi EU-s támogatás (kisvasút) után, most újabb 200 millió forintot költenek a községben, hogy egy csónakázótóval bővítsék a látványosságokat. A mesterséget sziget kész, a tervek szerint étterem és sportpálya is épült majd. Mészáros László polgármester szerint a helyiek örülnek a tónak. Hogy mennyire azt nagyon nem lehetett lemérni, a bejelentésre a kivezényelt helyi sajtón kívül négy helyi lakos jelent meg.

Rovatok