Index Vakbarát Hírportál

A Momentum mégsem bukja a választási indulást

2019. március 22., péntek 11:50 | aznap frissítve

Elhárulni látszanak azok az adminisztratív akadályok, amelyek a Momentumot hátráltatták abban, hogy elindulhasson a májusi EP-választáson. Jelenleg ugyanis nem kerülhettek a nyilvántartásba, így EP-listát sem tud állítani a párt.

A bejelentkezés a választási nyilvántartásba rutineljárásnak számít. Ha egy párt listát akar állítani, jelölőszervezetként – egy formanyomtatványon – le kell adnia a jelentkezését a Nemzeti Választási Irodánál. Ha az adatok stimmelnek, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jóváhagyja a kérelmet.

Ám a Momentum váratlan akadályokba ütközött, így veszélybe került az EP-választási indulása. Érdemes röviden áttekinteni a kronológiát:

Felmerül, hogy vajon mennyire észszerű az a szabályozás, ahol előfordulhat, hogy egy párt önhibáján kívül, adminisztratív ok miatt ne indulhasson egy választáson, miközben az összes érintett állami szerv betartotta a törvény által előírt eljárási határidőt. Ahhoz ugyanis elég komoly társadalmi érdek fűződik, hogy egy választáson az összes legálisan működő párt megmérethesse magát.

Csütörtökön megkérdeztük a Fővárosi Törvényszéket, hogy miért nem vezették át az adatokat a nyilvántartásba, átlagosan meddig tart átvezetni, és a Momentum esetében mikor történik meg a frissítés.

Választ nem kaptunk, de csütörtök délutánra frissültek az adatok.

(Mint kiderült később, éppen ekkor lett jogerős a döntés, ezért bejegyezték a nyilvántartásba, bár ez csak cikkünk megjelenése után derült ki.)

Jelenleg a Momentum bejegyzett székhelye a februári döntésnek megfelelően már a Múzeum körút, és Fekete-Győr is eljárhat a párt nevében. Vagyis már nincs akadálya, hogy a Momentum újra leadja a formanyomtatványt, indulhasson az EP-választáson,  és mivel április 6-án indul az aláírásgyűjtés a listaállításhoz, a Momentum nincs még lemaradva.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az Indexnek az esetről azt mondta, "ott leszünk a szavazólapon május 26-án: sem anyagilag, sem jogilag nem tudják megakadályozni, hogy induljunk."

FRISSÍTÉS!

A Fővárosi Törvényszék cikkünk megjelenése után küldött közleményében azt írta, hogy a Momentum  változásbejegyzési kérelmét a törvényszék "a jogszabályokban előírt határidőket betartva 2019. február 8-án bírálta el",  és "a nyilvántartási adatok átvezetését a határozat március 21-i jogerőre emelkedését követően pedig haladéktalanul megtette."

Vagyis a döntés éppen csütörtökön emelkedett jogerőre, mert a törvényszék közlése szerint "a határozatot két érintett nem vette át, azokról a postai értesítés „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza". Ezen két fél részére a határozatot a  törvényszék csak 2019. március 4-én, illetve március 5-én tekinthette kézbesítettnek. "A fentiek következtében a változásbejegyzési határozat – a 15 napos fellebbezési határidő lejárta után – csak 2019. március 21-én emelkedett jogerőre. A Törvényszék a nyilvántartási adatok átvezetését még a jogerőre emelkedés napján elvégezte." Vagyis ezek szerint nem volt késlekedés a Fővárosi Törvényszéken.

A Momentum amúgy a változtatási kérelmet 2018. október 30-án terjesztette elő, de az eljárás felfüggesztése miatt és a  hiánypótlások miatt csak februárban született döntés.

(Borítókép: Fekete-Győr András a felcsúti sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Stop Orbán! kampányt 2018. november 15-én. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok