Index Vakbarát Hírportál

Túl sok az amputáció, program indul ellene, de a legfontosabb a prevenció

2019. március 22., péntek 08:44

Magyarországon a legmagasabb a lábamputációk aránya az Európai Unióban. A két legfontosabb ok a cukorbetegség és a dohányzás, és természetesen itt is rengeteg múlik a prevención. Pályára állhat a Nemzeti keringési program.

Részletes javaslatot készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az alsó végtagi (láb) amputációk számának csökkentése érdekében – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint a javuló tendencia ellenére Magyarországon évente még mindig öt-hatezer emberen végeznek amputációt – Európa-szerte hazánkban a legtöbbet. Az Emmi célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen az ilyen beavatkozások száma. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022, amelynek részeként részletes javaslatokat dolgoztak ki az érintett orvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, intervenciós radiológusok – bevonásával – ismerteti a lap.

Kevesebb dohányos kell

Ez egyebek között arról szól, hogy az érszűkület megelőzése érdekében harminc százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát (természetesen nem gyérítéssel, hanem leszoktatással) és a keringési betegségek okozta korai halálozást, tíz százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek – fejtik ki.

Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja fontos célként fogalmazta meg, hogy az országban nyolc-tíz olyan ércentrum jöjjön létre, ahol a három, érbetegeket ellátó szakma – tehát az angiológia, az érsebészet és az intervenciós radiológia, akik a katéteres tágításokat végzik – megtalálható. A centrumokra óriási szükség van, egy korábbi felmérés szerint az esetek több mint 70 százalékában úgy végezték el ezt a súlyos műtétet, hogy egy éven belül nem történt kísérlet az érpálya helyreállítására.

Cukrosok, figyelem!

A dohányzás mellett a cukorbetegség az a globális népbetegség, amely a leggyakrabban lábamputációhoz vezet. Az éves esetszámból óvatos becslés szerint is 3-4 ezer cukorbetegeket érint.

A cukorbeteg láb nagyon nehezen gyógyul, és a sebesedés, fekélyesedés könnyen olyan súlyossá válhat, hogy amputálni kell a beteg lábát.

A cukorbetegség által előidézett neuropátia sokféle tünettel jelentkezhet, de prevencióval mindenképpen csökkenteni lehet az amputáció esélyét. Ha a beteg rendszeresen (legalább naponta) mossa a lábát, illetve valamilyen cukorbeteg lábkrémmel (vannak szarvasfaggyúból kialakított speciális kenőcsök) bekeni a lábát, és a körmeit is szakemberrel tartatja rendben, akkor nagyon sokat tehet a lába érdekében.

Folyamatos átvizsgálás

Emellett érdemes átnézni alaposan mindennap a láb kisebb sebeit és hólyagjait, mert ha időben el lehet kapni egy fekélyesedést, akkor hatványozottan nő annak az esélye, hogy a baj ne jusson be a mélyebb szövetrétegekbe és a csontba.

Akinek pedig volt már érdemi lábproblémája, annak nagyon ajánlott az egyedileg testre (vagyis lábra) szabott cukorbeteg cipő használata. Ez a formára kiöntött fémbetétes cipő ugyan némi kellemetlenséggel jár (bumfordi, le kell venni minden esetben a reptéri vizsgálatoknál), de nagyon megéri, évtizedekkel kitolhatja a cukorbetegek kétlábúságának időtartamát.

Rovatok