Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter újra csatát hirdetett Brüsszel ellen

2019. március 25., hétfő 11:46

„Brüsszel titkos migrációs terveiről” beszélt Szijjártó Péter a parlamentben, és azt ígérte, a kormány ezt a csatát is meg fogja vívni. Az ellenzék szerint a Fidesz csak terelni akar, és „B kategóriás konteót” terjeszt. Az Európai Bizottság korábban már kijelentette, hogy nem lesz kötelező az ENSZ migrációs csomagja az EU-tagállamok számára, de Szijjártó mintha meg sem hallotta volna.

Brüsszelben titkos tervek készítése zajlik

– kezdte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki emiatt napirend előtt kért szót a parlamentben hétfőn.

A miniszter újra előadta azt a meggyőződését, amelyet már múlt héten is emlegetett Brüsszelben: szerinte az Európai Bizottság arra készült, hogy kötelezővé tegye az ENSZ migrációs csomagját, amelyet Magyarország korábban elutasított.

Szijjártó szerint az a csomag azt a célt tűzte ki, hogy „globálisan is legalizálják az illegális migrációt”, és „alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt, ami nem igaz”. A kormány éppen ezért nem szavazta meg ezt az ENSZ-dokumentumot, de szerinte Brüsszel rá akarja ezt kényszeríteni a tagállamokra.

Szijjártó egy uniós dokumentumra, az Európai Bizottság jogi szakvéleményére hivatkozott, amelyben szerinte az olvasható, hogy „az ENSZ közgyűlése által elfogadott határozat már jogi hatásokkal bír az EU jogrendjére, vagy például a globális migrációs csomag elfogadása jogi hatásokkal bír az EU fejlesztési politikájára.

Ez a téma korábban is előkerült már, akkor az Európai Bizottság szóvivője nagyon határozottan kijelentette, hogy a Bizottság hivatalos álláspontja szerint a globális migrációs csomag önkéntes, semmilyen kötelezettséget nem jelent sem azokra a tagállamokra, amelyek aláírták, azokra meg végképp nem, amelyek nem írták alá. 

Szijjártó ennek ellenére úgy fogalmazott: a kormány küzdeni fog a titkos brüsszeli bevándorláspárti tervek ellen”,

Magyarország kormánya ezt a csatát is meg fogja vívni, egyetlenegy pontját se fogja végrehajtani.

A kormánypárti felszólalók persze mind üdvözölték a harcos kiállást:

Az ellenzék viszont arról beszélt, hogy a dokumentum „nem titkos, a kormány B kategóriás konteót gyárt, és a Fidesz most csak az EPP-vel való konfliktusáról akarja elterelni a figyelmet.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok