Index Vakbarát Hírportál

Republikon: Budapest nagy részén verhető a Fidesz

2019. március 26., kedd 08:11

A Republikon Intézet szerint "a 2019-es önkormányzati választásokon Budapesten legyőzhető a Fidesz: mind a főpolgármesteri, mind a kerületi polgármesteri versenyeket megnyerheti az ellenzék" - idézte a Hvg.hu a kutatást. Az intézet szerint, ha kialakul "egy az egy ellen" helyzet Tarlós István és egy ellenzéki főpolgármesterjelölt között, akkor az a kerületekben is szorosabbá teheti versenyt. Ebben az esetben szerintük a kerületi voksolások a Fideszről és Orbán Viktorról szóló "népszavazásokká" alakulhatnak. 

Az elemzés abból indul ki, hogy a tavaly áprilisi választáson a Fidesz-KDNP egyik fővárosi kerületben sem szerzett abszolút többséget. A kormánypártok legerősebb kerületi eredménye 43 százalék volt, és mindössze hat kerületben kaptak 40 százalék felett. 

A Republikon kategorizálása szerint Budapesten 11 kerületben esélyes az ellenzék, 7 billegő kerület van, ahol a kormánypártok és az ellenzék is esélyes, öt kerületben pedig inkább a kormánypártoknak lehet nagyobb sansza.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn a Závecz Research felmérését közölte a Népszava. Eszerint négy ellenzéki párt összefogásával megszorítható, ötpárti együttműködéssel pedig stabilan verhető lenne a Fidesz a fővárosban az önkormányzati választáson. 

Rovatok