Index Vakbarát Hírportál

Magyar Nemzet: Túszejtő trükköt akart bevetni tárgyalásán Hasszán F.

2019. március 27., szerda 09:28

A szerdai Magyar Nemzet újabb információkat csepegtetett arról a szír férfiről, akit még 2018. december 30-án a Liszt Ferenc repülőtéren füleltek le hamis személyazonosító okmányai miatt, és a múlt héten vádolta meg az ügyészség – többek között a belga titkosszolgálat információi alapján – azzal, hogy az Iszlám Állam (ISIS) hóhéraként működött 2016-os beszervezését követően Szíria Homsz kormányzóságában.

A lap szerint a 2016-os dátum félreértésből adódhat, mivel az ISIS 2015. március 31-én hajtott végre a régióban tömegmészárlást; ekkor 37-44 embert fejezett le vagy égetett meg Mabudzsah faluban. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a vasárnapi letartóztatásáról döntő budapesti tárgyalásán a 27 éves – amúgy védője szerint írástudatlan – Hasszán F. azt állította magáról, hogy

ő tulajdonképpen a görög titkosszolgálat ügynöke, akinek az a feladata, hogy segítsen felkutatni az Európába érkezett dzsihadistákat.

Ezzel magyarázta azt, miért utazott keresztül-kasul Európán – Belgiumban 2016 óta háromszor is járt. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a köztévének nyilatkozva kifejtette: a férfi sok olyan dolgot mondott a tárgyaláson, amivel megpróbálja magát kihúzni az ügyből, és minden tőle származó információt megvizsgálnak, akár nemzetközi partnerek segítségével is.

A lap által megkérdezett Horváth József biztonságpolitikai szakértő (akinek sem integritása, sem szakértelme nem megkérdőjelezhetetlen) úgy vélte,

nincs olyan érdek, ami miatt a görög vagy bármelyik európai uniós ország titkosszolgálata együttműködne egy ISIS-vezetővel.

És az Egyesült Államoknak is csak egyetlen információ érheti meg, amiért kettős ügynökként alkalmazna egy terroristát:

Ha a többször is megsebesített, de mindmáig hiába üldözött Abu Bakr al-Bagdadi fejét ajánlaná cserébe.

Hasszán F. a tárgyaláson azt is mondta: többet is elárul ügynöki feladatáról, ha a TEK kommandósai egyedül hagyják a tárgyalóteremben a bíróval és a védőjével. Ezt a lehetőséget azonban elutasították, mert attól tartottak, hogy a férfi túszejtésen törheti a fejét.

A terroristaváddal illetett férfi kirendelt védője a Magyar Nemzetnek azt mondta: védence állítása szerint öt gyereke és felesége várja őt Görögországban, akik vele együtt valamennyien menedékstátust kaptak 2016-ban. A szír férfi az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR úgynevezett „cash assistance”, azaz pénzbeli segítség nevű programja alapján kapott anonim VISA-bankkártyát, amit kéthavonta tölt fel a görög állam 500 euróval, ám ez rendkívül kevés népes családja eltartásához.

A lap feltételezése szerint ezt a pénzt Hasszán F. valószínűleg embercsempészettel egészítette ki, ezért „sürgős feladat lenne” a férfi kapcsolatainak és európai utazásainak feltárása, mivel félő, hogy több ISIS-tagot is becsempészhetett Európába. A Magyar Nemzet felhívja a figyelmet arra, hogy a kalifátus 2017-es bukása óta „több ezer terrorista tért vissza Európába”, és beszivárgásuk azáltal gyorsulhat fel, hogy Donald Trump februárban belengette, hogy nem fogják fogva tartani a – kurd partnereikkel összefogva – elfogott, Európából származó 800 ISIS-tagot. Érdemes megjegyezni, hogy Magyar Nemzet kihagyta azt a tényt, hogy az Iszlám Államból nem lehet csak úgy visszatérni, az Európába érkező volt ISIS-tagokat mindenhol börtön vagy hosszú rehabilitációs folyamat várja.

Rovatok