Index Vakbarát Hírportál

Migrációs pofont kapott a kisebbségbe szoruló szombathelyi Fidesz

2019. március 27., szerda 14:22

A kisebbségbe szorult Fidesz nem tudta megakadályozni Szombathelyen, hogy a baloldalból és Jobbikból álló új többség migrációs bizottságot állítson fel. A bizottság ki akarja vizsgálni a városba érkező illegális bevándorlás mellett azt is, hány letelepedési kötvényes érkezett.

Visszanyalt a migrációs fagyi a Fidesznek Szombathelyen.

Nem kell különösképpen bizonygatni, hogy a Fidesz politikája egy ideje az, hogy a politikai ellenfeleit bevándorláspárti migránssimogatókként jellemzi, és így próbálja diszkreditálni őket a választók előtt, bármilyen témát illetően.

Szombathelyen sem tett másként a Fidesz, amelynek képviselői folyamatosan „bevándorláspárti szivárványkoalícióként” hivatkozott a baloldal és a Jobbik helyi összefogására. Írtunk arról, hogy Szombathelyen – az alpolgármester és a Fidesz konfliktusa miatt – elvesztette a többségét a Fidesz, így az eddigi ellenzék átvette a hatalmat, és első lépésként le is cserélte a fideszes delegáltakat az önkormányzati cégekben.

A Fidesz–KDNP-s polgármester, Puskás Tivadar „posztbolsevista puccskísérletről beszélt”, majd láthatóan minden erejével igyekszik blokkolni az új többség által elfogadott határozatokat.

Nem írta alá például azt a legutóbb elfogadott döntést, hogy a képviselő-testület úgynevezett migrációs bizottságot állítson fel. Ám az új többség nem hagyja magát.

Az MSZP-s Nemény András, az Éljen Szombathely! nevű ellenzéki tömörülés polgármesterjelöltje szerint azért indokolt egy ilyen bizottság, mert megvizsgálják a városba érkező illegális bevándorlás mellett azt is, hány letelepedési kötvényes van Szombathelyen, „ugyanis kiderült, hogy több bűnöző is van köztük”. A bizottsági részvételért tiszteletdíj nem jár.

Szerinte azt is meg kellene nézni, valójában hányan élnek Szombathelyen, hány külföldi munkavállaló van itt. Nemény azt is mondta, hogy „a fideszesek lózungokat hangoztatnak, de a helyzetet feltáró bizottságot nem akarják”.

A testületi ülés közvetítéséből – a Nyugat.hu élőben és percről percre közvetítette – ki is derült, hogy a fideszeseket nagyon dühíti ez a bizottság.

A fideszes kritikára az új többség csak nyugodtan megvonta a vállát, és úgy határozott, hogy felállítja a migrációs bizottságot Szombathelyen. Mindez azért kellemetlen a Fidesznek, mert így nyilván a bevándorlásról lesz szó a városban, de más nézőpontból, mint azt szeretné.

(Borítókép: Működik a Fideszen kívüli többség a szombathelyi közgyűlésen 2019. március 27-én, előtérben Puskás polgármester. Fotó: Kovács Dávid / Nyugat.hu)

Rovatok