Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találták a kórházi gyerekosztályoknak pénzt gyűjtő nőt

2019. március 28., csütörtök 10:29

Hűtlen kezelés és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt 1 év börtönre ítélte és kötelezte az eljárás során felmerült 242 428 forint bűnügyi költség megfizetésére Gy. B. vádlottat a Pécsi Járásbíróság. A büntetést 2 évi próbaidőre felfüggesztették, és rendelkeztek, hogy az eljárás során lefoglalt alapítványi iratokat az alapítvány ügygondnokának adják ki. 

A nő egy alapítvány kuratóriumi elnöke volt, az alapítvány célja a rosszul felszerelt betegellátó intézmények, kórházak, klinikák gyermekosztályainak támogatás, orvosi műszerek felújításához, újak vásárlásához támogatás nyújtása, a berendezés korszerűsítése a hosszabb ideig ágyhoz kötött beteg gyerekek komfortérzetének emelése, támogatások igénybevétele és nyújtása, a célok megvalósítását segítő eszközök felkutatása, és a beteg gyerekek szállítása.

Az alapítvány kuratóriuma csak névleg működött, tényleges üléseket nem tartott, a vagyon felhasználásával, az alapítvány működésével kapcsolatos döntéseket a vádlott hozta meg. Az alapítvány bankszámlái felett a vádlott rendelkezett, a számlákhoz tartozó bankkártyákat is kezelte.

A vádlott 2015. február 6-án vagyonkezelői kötelezettségét megszegte azzal, hogy a kuratórium döntése nélkül az alapítványi célokkal nem összeegyeztethető kölcsönszerződést kötött az alapítvány egyik önkéntesével, miszerint az alapítvány egy hónap időtartamra, kamatfizetési kötelezettség nélkül 12 500 000 millió forintot adott kölcsön az önkéntesnek.

Az önkéntes a kölcsönt nem fizette vissza, erről a vádlott írásbeli tájékoztatót készített, és mivel az önkéntes idő közben meghalt, így a kölcsön összegét az alapítvány könyvelésében rendkívüli ráfordításként számolták el.

A bíróság nem látta megállapíthatónak azt, hogy a vádlott részben az alapítvány bankszámláiról történő átutalással, részben készpénzzel történő egyéb kifizetéseivel nem az alapítvány alapító okiratában meghatározott célok megvalósítását szolgáló kifizetéseket is teljesített.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három munkanap határidőt tartott fenn.

Rovatok