Index Vakbarát Hírportál

Bement Gulyás Márton a rendőrségre

2019. március 29., péntek 19:39 | öt éve frissítve

Március 29-én, pénteken elfogatóparancsot adott ki a rendőrség Gulyás Márton ellen – vette észre a PestiSrácok.hu

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az elfogatást egy garázdaság gyanúja miatt folytatott ügyben rendelte el. Gulyás Mártont órákig nem lehetett elérni telefonon, de később dr. Matlák Gábor, az aktivista ügyvédje részletes tájékoztatást adott az Indexnek a történtekről.

Matlák Gábor szerint Gulyás ellen egy 2016-os városligeti tüntetésen történtek miatt indítottak eljárást. (Az ügyről ebben a cikkben írtunk részletesen, Gulyást alapvetően egy építkezési területet eltakaró geotextil védőtakaró megrongálása miatt gyanúsítják garázdasággal, noha a biztonságiak a konfrontáció során ennél sokkal súlyosabb dolgokat követtek el.) A régóta zajló eljárásban Gulyás néhány hónapja elmulasztott egy tárgyalást, ezért adták ki ellene a körözést. Az ügyvédnek arról nincs tudomása, hogy előtte megkísérelték volna az előállítását.

Amikor Gulyás arcképe felkerült a rendőrség honlapjára, az aktivista több ismerősével együtt bement a VII. kerületi Rendőrkapitányságra, ahol jelenleg is zajlik a kihallgatása.

Az ügyvéd nem tartja valószínűnek, hogy Gulyást ma hazaengedik. Matlák Gábor szerint azzal, hogy a körözés kiadását péntek délutánra időzítették, megakadályozták Gulyás Márton hétvégére tervezett elutazását egy szomszédos, unión kívüli országba. "Ha Magyarország nem lenne jogállam, még arra is gondolni lehetne, hogy ezt nem véletlenül időzítették így" - tette hozzá.

A Nemzeti Választási Bizottság épületénél történt névtáblaleszerelés miatt egyszer már elítélték az aktivistát garázdaságért 2017-ben, tudomásunk szerint legutoljára a Sándor-palotánál történt festékdobálás miatt állt bíróság elé hasonló vád miatt. 

Rovatok