Index Vakbarát Hírportál

Bayer Zsolt a budai Várba költözött

2019. április 2., kedd 07:22

Bayer Zsolt publicista tavaly szeptemberben lakáscserével jutott hozzá egy 49 négyzetméteres ingatlanhoz a budai Várban található Úri utcában. A közhiteles cégadatbázis szerint február 20. óta ez az új lakcíme. Az önkormányzat lakásért költségelvű lakbért fizet, havonta 31 737 forintot – írta a 24.hu.

Az ár alacsonynak tűnik, mivel ha a piaci árakat nézzük, egy majdnem ugyanekkora – 46 négyzetméteres – másfél szobás lakást 280 ezer forintos bérleti díjért kínálnak kiadásra, de találni 56 négyzetméteres kétszobás kiadó lakást 475 ezer forintért is az Úri utcában, jegyezte meg a lap.

Ám ebben az esetben félrevezető, ha a piaci árat nézzük. Korábban megírtuk, és Bayer Zsolt a 24.hu-nak küldött válaszában éppen az Index cikkére hivatkozik, miszerint a Várban vannak olyan, a műemlékvédelem alatt álló lakások, amelyeket nem lehet megvenni – így itt a bérleti jog örökölhető.

„Valójában megtévesztő bérleti díjról beszélni, itt igazából közös költségről van szó, amelyet az önkormányzat határoz meg: ez jelenleg 600 forint négyzetméterenként, nagyjából annyi, amennyit máshol is fizetni kell a szemétszállításért, a lépcsőház fenntartásáért" – írtuk korábban.

A bérleti jogért cserébe a vevő ingatlannal fizet – csak nem tulajdonjogot, hanem örökölhető bérleti jogot kap. Bayer azt írta, hogy az önkormányzati lakásért egy budai agglomerációban lévő, hetven négyzetméter alapterületű kertes házat adott. (Ennek helyét és értékét nem közölte.)

Bayer azt is írta, hogy számlákkal igazolható módon tízmillió forintot költött a lakás felújítására, és „ezzel szintúgy az önkormányzat vagyonát gyarapítottam, mint bárki más, aki így tesz, bár a felújítás nyilván a mi kényelmünket szolgálta.”

Majd a 24.hu-nak azt is üzente, hogy

szokjanak le végre arról, hogy mindenkit baszogatnak, aki merészel a várban lakást szerezni magának ilyen módon.

És „ha ennyire idegesíti magukat, hogy fideszes is lakhat a várban, talán kezdeményezzék, hogy törvény mondja ki, aki kormánypárti, nem lakhat a várban, legfeljebb, ha tízszer-százszor annyi bérleti díjat fizet, mint bárki más”. Frissítés: kedd délelőtt Stummer János jobbikos képviselő be is nyújtotta az erről szóló javaslatot

Rovatok