Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebben akarnak rendőrnek menni

2019. április 6., szombat 09:42

Egyre bizonytalanabb a rendőrség utánpótlása. Egy év alatt a felére esett vissza a rendészeti szakközépiskolákba jelentkezők száma – írta a Népszava. A látványos csökkenés öt éves távlatban még nagyobb: 2014-ben 3060 volt a jelentkezők száma, tavaly 1715, idén pedig mindössze 880. Magyarországon összesen négy rendészeti szakközépiskola működik, ilyen létszámmal kérdéses, hogy mindegyik intézmény fenntartható.

Ráadásul a Belügyminisztérium adatai alapján a felvettek száma még kevesebb lehet, mivel a jelentkezők közül sokan végül meg sem jelennek a felvételin. A szakiskola oktatói szerint nem meglepő a folyamat: a többműszakos munka mellett a fizetés nem vonzó, „egy gyárban betanított munkásként többet lehet keresni”. 

Miközben csökken az utánpótlás száma, egyre több a leszerelő rendőr is, sokan 20-25 éves szolgálati viszonnyal távoznak a kötelékből és a frissen végzettek  tizede is azonnal távozik, amint lejárt az a határidő, amely után már nem kell visszafizetni a képzés költségét. 

A Független Rendőr Szakszervezet Tanintézeti tagozatának ügyvivője szerint a többi fegyveres szervezet is elszipkázza a rendőröket: a honvédségénél 50 ezer az illetményalap, a rendőrségnél csak 38500, de a vagyonőrök is jobban keresnek, vagy ugyanazért a fizetésért kisebb a rájuk nehezedő felelősség – mondta Gál Sándor.

Rovatok