Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány titokminisztere: Ez még mindig nem az igazság

2019. április 6., szombat 06:55

"Az igazsággal még ma sem szembesülhet a közvélemény, miután az ügyészség nyilvánosságra hozta a vádiratát", írta az Indexnek Szilvásy György a "Gyurcsányék az orosz titkosszolgálattal világították át a magyar NBH-t" című hírre reagálva.  A Gyurcsány-kormány egykori titokminisztere szerint az ügyben kezdettől fogva "a legvadabb állításokat szivárogtatták ki a hatóságok", a vádlottak pedig eközben a titkosítás miatt nem tudták nyilvánosan megvédeni magukat.

Szilvásy szerint az ügyészség verziója nem több, mint a vádhatóság véleménye, "állítások szerepelnek benne, de nem tények", és

három, egymástól teljesen független bírói szint ítélt úgy a bizonyítási eljárás után és alapján, hogy a vádirati tényállítások, vagy a belőlük levont következtetések hamisak.

A volt miniszter felsorolása szerint nem igaz, hogy 

Szilvásy azt írta, az NBH épületében az oroszok tevékenysége és mozgása mindvégig szigorúan ellenőrzött volt, a belső szabályoknak megfelelt. A konkrét vizsgálatokat nem oroszok, hanem a magyar szakemberek végezték, az oroszoknak semmiféle intézkedési, beavatkozási lehetőségük nem volt. 

"Az sem derül ki a vádiratból, hogy – szakmai furcsaságai miatt – ezt az egész hazugságvizsgálattal összefüggő ügyet mi vizsgáltattuk ki 2007 közepén, második felében, amikor Laborc Sándor váltotta Galambos Lajost, és információkat kapott a lebonyolításról. A büntetőeljárásban tárgyalt, az ügyészség által prezentált valamennyi tényt és bizonyítékot az irányításom alatt tevékenykedő megbízott főigazgató, Laborc Sándor vezetésével folyó belső vizsgálat tárta fel", írta.

Szilvásy emlékeztet, hogy a vizsgálatban részt vevő szakemberek véleménye megegyezett abban, hogy a volt főigazgató súlyos szakmai hibákat vétett, de bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Ezt igazolta a Kaposvári Törvényszék, a Fővárosi Ítélőtábla és a Kúria felmentő ítéletében kifejezett és megindokolt álláspontja.

A volt titokminiszter emlékeztet, hogy ő 2011-ben, a meggyanúsítása után kezdeményezte a titkos papírok minősítésének feloldását, de azt akkor megtagadták. Írását Szilvásy azzal zárta, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a jogerős ítélet megállapításait, indoklását, a fontos tanúk vallomásait, a vádlottak védekezését is megismerhesse a közvélemény, "ne csak a vád feltevéseit, amelyek a bírósági vizsgálaton elbuktak".

Rovatok