Index Vakbarát Hírportál

Puzsér Róbert borít, kiszáll az előválasztásból

2019. április 8., hétfő 09:33 | aznap frissítve

Felfüggeszti a tárgyalásokat az előválasztásról Puzsér Róbert Karácsony Gergellyel, miután az MSZP–DK–Párbeszéd–Momentum az LMP és a Jobbik nélkül állapodott meg a kerületi polgármesterjelöltekről, értesült az Index. Ha Karácsony nem vonja vissza ezt a megállapodást, nem lesz előválasztás.

Az MSZP–DK–Párbeszéd–Momentum szombaton jelentette be a polgármesterjelöltjeit, amire a Jobbik, az LMP, illetve Puzsér Róbert eléggé felháborodva reagált. Így sejteni lehetett, hogy az ellenzéki pártok és szereplők között elmérgesedik a viszony. A dologra nem is kellett sokat várni.

Az Index úgy értesült, hogy Puzsér Róbert stábja vasárnap este jelezte Karácsony Gergelyéknek, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat vele. Ezzel pedig gyakorlatilag kiszáll az előválasztásból.

Karácsony és Puzsér pár hete ült ki közösen egy sajtónyilvános interjúra, ahol mindketten hitet tettek amellett, hogy az EP-választás után egy előválasztáson mérkőznek meg egymással. És a vesztes hajlandó visszalépni a győztes javára, hogy egyetlen ellenzéki álljon ki Tarlós István ellen.

Közben az is eldőlt, hogy Karácsony az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás jelöltje, míg Puzsért az LMP és a Jobbik támogatja. A Momentum úgy döntött, nem állít saját jelöltet, hanem hajlandó beállni a győztes mögé.

Ezek után jött a szombati bejelentés a polgármesterjelöltekről. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum döntött úgy, hogy közösen indul az őszi önkormányzati választáson, és meg is nevezték, kiket indítanak a kerületek élén. Félösszefogásnak neveztük a dolgot, mert az LMP ugyan részt vett a tárgyalásokon, de nem állapodott meg a többiekkel, a Jobbik részvételének szükségességéről pedig nem volt/nincs konszenzus.

Az LMP mindvégig részt vett a tárgyalásokon, de végül úgy döntött, hogy nem ír alá semmit, majd az EP-választás után határoznak az együttműködésről. Úgy tudjuk, hogy az LMP a következő ajánlatot kapta az MSZP–Párbeszédtől március végén: négy kerületben (IV., VIII., IX., XXIII.) a párt indíthat polgármesterjelöltet, a fővárosi kompenzációs listán befutó helyet kap, az egyéni választókerületekben pedig 35-re növelheti a mandátumai számát.

Ezt az ajánlatot nem fogadta el az LMP, és most – úgy tudjuk – Puzsér érvelésében is előkerült: Puzsérék ugyanis nem tartják korrektnek, sőt, inkább nevetségesnek, hogy a DK több kerületben jelölhetne, mint az LMP. Emellett rossz döntésnek tartják, hogy a Jobbikot kizárják a megállapodásból, miközben a külső kerületekben biztosan erősebb a párt jó néhány szereplőnél.

Puzsérék jelezték, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat Karácsonnyal, ameddig Karácsony vissza nem vonja ezt a bejelentést, és újra nem nyitják a kerületi tárgyalásokat immár a Jobbik részvételével.

Kerestük Puzsér Róbertet, a kampányfőnöke, Zaránd Péter megerősítette az Indexnek, hogy nem tartják elfogadhatónak az ellenzéki pártok szombati bejelentését, amely így szerinte az MSZP és társai megállapodása. Így nem kívánnak addig tárgyalni Karácsonnyal, ameddig a teljes ellenzéket be nem vonják a megállapodásba.

Korrekt ajánlat, korrekt megállapodás szükséges, és minden pártnak részt kell venni a koordinációban

– mondta Zaránd. Emellett Puzsér Róbertnek – mint jelöltnek – is részt kellene vennie a tárgyalásokon, ahogy ezt Karácsony is teszi. 

Karácsony Gergely a Facebookon reagált:

Budapesti előválasztás lesz. Méghozzá olyan feltételek mellett, amiről Puzsér Róberttel korábban megállapodtunk. Nekem nincsenek feltételeim. Aki jön az jön, aki nem az nem.

A kerületi indulásokról pedig csak azokkal a pártokkal tudunk további egyeztetéseket folytatni, akik elfogadják, hogy az előválasztás győztesét, a budapestiek jelöltjét támogatják a főpolgármester-választáson" – írta Karácsony.

(Borítókép: Puzsér Róbert és Karácsony Gergely vitája 2019. március 13-án. Fotó: Huszti István / Index) 

Rovatok