Index Vakbarát Hírportál

Feloldották a zárást a BAH-csomópontnál, újraindult a forgalom

2019. április 10., szerda 07:44 | aznap frissítve

UPDATE: 13 órakor feloldották a zárást, megindulhat a forgalom a BAH-csomópontnál, ahol második világháborús bombákat hatástalanítottak szerdán. A honvédség tűzszerészei sikeresen felrobbantották a nagyobbik, 100 kilogrammos bomba gyújtószerkezetét. A lakók visszatérhetnek a lakóhelyükre. Egyedül a Csörsz utca marad lezárva, ahol a robbanótestek elszállítása zajlik - írta az MTI. Így vitték át a városon:

Eredeti cikk:

Kiürítették a BAH-csomópont–MOM Park környékét szerda reggel, hogy a tűzszerészek hatástalanítsák az egy héttel ezelőtt talált II. világháborús robbanószerkezeteket

7:30-kor a helyszínen lévő tudósítónk szerint a BAH-csomópontnál fél órával a kiürítések megkezdése előtt vagy negyven rendőr várakozott egy kupacban, a közlekedés egyelőre zavartalanul ment. 

7:45-kor a Csörsz utcában, szemben az sportközpont építkezésével, ahol a bombát találták, már terelték kifelé az embereket a házakból. Két idősebb nő reklámtáskákkal felpakolva lépett ki a társasházból, ők a lezárás idejére rokonoknál húzzák meg magukat.

Néhány percenként követik egymást az emberek kifelé a környező utcákból az Alkotás utcára, jelentette tudósítónk.

8:00-kor tudósítónk azt jelentette, a rendőrök elkezdték fehér szalagokkal elkeríteni a sportcentrum közvetlen környezetét. Az eredeti tervek szerint reggel nyolctól már nem lehetett volna járműforgalom az Alkotás utcán, de ez csúszott, a villamosok és buszok is menetrendszerűen jártak.

8:10-re a Csörsz utcát teljesen lezárták a fehér szalaggal. A lakók és az intézkedő hatóságok is nyugodtnak tűntek, az emberek sétáltak el a műveleti helyszín környezetéből.

8:15-re a többi között a Novotel Hotelt is kiürítették, jelentette tudósítónk a helyszínről. Üres a MOM Park is, bár előfordulhat, hogy a bevásárlóközpont ki sem nyitott.

8:22-re az Alkotás utcai megállón már megállás nélkül haladtak át a villamosok.

8:30-kor tudósítónk azt jelentette, az Alkotás utca és Hegyalja út kereszteződését már lezárták a gyalogosok elől, az újságírókat és fotósokat is kiterelték. Az autósok viszont még áthaladhattak ekkor.

8:50-kor tudósítónk jelezte, a gyalogosok a térképünkön pirossal jelzett zónába már nem léphettek be. A hatósági zár érvénybe lépésével az újságírókat és a helyszínen forgató stábokat is kiküldték. A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt írta: a művelet miatt várhatóan 11 óráig a 17-es és a 61-es villamos a Csörsz utca és a BAH csomópont megállóhelyen megállás nélkül halad át.

10:00 A honvédségi tűzszerészek megállapítása szerint a fővárosi BAH-csomópontnál talált robbanótestek közül mindkét bomba nagyon jó állapotban van, a gyújtószerkezetek érintetlenek, közölte a fővárosi kormányhivatal. Azt írták: a robbanótestetek kívülről rozsdásak, de a gyújtószerkezetük érintetlen. A kiszerelt gyújtószerkezet állapotától függően döntik el a tűzszerészek, hogy elszállítják vagy helyben hatástalanítják. A kiszerelés, illetve a hatástalanítás idején mindössze egy tűzszerész, Debrődi Péter százados tartózkodik majd a bombánál.

A hat robbanótest a Koltai Jenő Sportcentrum építkezési területén bukkant fel, köztük van egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék és egy ötven kilogrammos légibomba. A hatástalanítás idejére a hatóságnak 325 lakást, valamint környező irodaházakat, hoteleket és vendéglátó helyiségeket kell kiürítenie. A polgármester szerint

ez 2600 lakót és több mint négyezer dolgozót érint.

A biztonsági zárás ideje alatt a XII. kerületi MOM Kulturális Központba lehet menni, de háziállat nélkül, a kedvenceket máshol kell elhelyezni erre az időre.

A kiürítés és lezárások szerda reggel 8 órától érintik a

Emiatt

REGGEL 8 ÓRÁTÓL A 8E, A 108E, A 110-ES, A 112-ES ÉS A 212-ES BUSZRA A LEZÁRT TERÜLETEN BELÜL CSAK FELSZÁLLNI LEHET, AZOKRÓL LESZÁLLNI NEM, MÍG A 17-ES ÉS A 61-ES VILLAMOS MEGÁLLÁS NÉLKÜL ÁTHALAD.

Mivel merre?

A bomba kiemelése és hatástalanítása idején, várhatóan 11 órától:

(Borítókép: Robbaszerkezet és felrobbantásának pillanata. Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred / Facebook)

Rovatok