Index Vakbarát Hírportál

Medve barangolt Balaton közelében

2019. április 11., csütörtök 08:34

Ha felfigyelt a névelő hiányára, rögtön tudja, hogy ezt a medvét nem a tónál, hanem a Heves megyei Balaton település közelében látták. Ettől még ez az első idei észlelés, a téli álmukból felébredve élelmet kereső medvékről az országban.

A medvét még két hete látta Petrók György (a cikkben egy ideig tévedésből Istvánt írtunk, elnézést kérünk), akinek Facebook-posztját vette át a Heol.hu. Eszerint kistermetű állat volt Balaton környékén, Bekölce és Borsodnádasd között.

Először nem is látta, hanem hallotta: az egyik tanya felől a libák kutyák és tyúkok egyszerre kezdtek el sírni, kiabálni. A riadt hangzavar szokatlan volt a környéken gyakran fotózó Petróknak, aki eredetileg szarvas rudlit – miszerint csordát – akart fotózni. 

A medvelátó ember a medvét pár másodpercig látta, megítélése szerint idősebb bocs lehetett. 

Magyarország mai területéről a 19. század második felére tűntek el a medvék, azóta csak szórványosan fordulnak elő, bár a Szlovákiai állomány gyarapodásával mind gyakrabban bukkannak fel északon. Vagy délebbre is, tavaly legalábbis bejárta az országot a hír, hogy bejárta az országot egy medve, akit végül Szeged közelében, Sándorfalván fogtak be.

A medve mindenevő, bár főleg növényeket, ízeltlábúakat és üregi kisállatokat fogyaszt. Alkalmanként dögevő is. Az emberre inkább veszélyt érezve támad. 

Rovatok