Index Vakbarát Hírportál

1,6 milliárdot ad a kormány a katolikus egyháznak egy római ház megvásárlására

2019. április 12., péntek 09:26

A római Szent István Ház megvásárlására a kormány a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának ad két részletben, összesen 1 milliárd 669 millió forintot, derült ki a csütörtök esti Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat azt részletezi, hogy a kormány támogatja a római ingatlan megvásárlását, a ház a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tulajdonába kerül majd. Az idei állami költségvetés Miniszterelnökség fejezetéből kap az egyház a Szent István Ház megvásárlására, két részletben.

A határozat azt is rendezi: a nagyobb összeg 1 milliárd 266 millió forint, ezt a pénzügyminiszternek és a miniszterelnök általános helyettesének azonnal folyósítania kell, míg a második, 403 millió forintos részletet a felmerülés ütemében kapja meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, méghozzá a Bethlen Gábor alapkezelőn keresztül.

A Szent István Ház Facebook-oldala szerint eddig zarándokszállásként működött. E tevékenység kapcsán egyébként érte néhány kritika, volt például, aki azt írta: "összetákolt vaságyak, ágynemű címen egy lópokróc vár, fűtés nulla, széteső, nyikorgó bútorok. A 24 órás portaszolgálat megszűnt, távozáskor-érkezéskor magad zárod, nyitod a kaput, az épületet".

Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, milyen tervei vannak e puritán szálláshellyel a katolikus egyháznak.

Rovatok