Index Vakbarát Hírportál

20 ezer példányban népszerűsíti hagyományőrző intézkedéseit a kormány

2019. április 12., péntek 04:51 | aznap frissítve

„A kormány fontosnak tartja, hogy megőrizzük Magyarországot magyar országnak, ehhez kiemelten fontos a nemzeti tradíciók, a magyar népi, népművészeti hagyományok és a népi örökség megőrzése – az ezt célzó kormányzati munkára hívja fel a figyelmet a Magyarország, az élő hagyományok hazája című tájékoztató kiadvány is, amelyet leginkább hagyományőrzéssel, népművészettel kapcsolatos országos rendezvényeken, illetve ilyen tevékenységet folytató intézmények, civil szervezetek részére kívánunk terjeszteni 20 ezer példányban” – válaszolta az Index kérdéseire a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Azután fordultunk a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy a kormány honlapján egy érdekesnek tűnő, bár kissé megmagyarázhatatlan képes szóróanyagra, egy füzetkére bukkantunk, amelynek címoldalán nemcsak a fentebb idézett cím, hanem az is szerepel, hogy

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT.

És a füzetből az is kiderült, hogy a kormány információi szerint miben. Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter köszöntőjén – melyből rögtön megtudhatjuk, hogy „a magyarság identitásának alapjait velünk élő ősi és keresztény hagyományaink, páratlan művészetünk, egyedi nyelvünk, múltunk ismerete adják” – túl, az alaptörvényből vett, a nemzeti örökségvédelemről szóló vállaláson át pörgős szoknyás népi táncos lányokig minden azt bizonyítja, amit maga a kiadvány is állít:

Magyarország Kormánya soha olyan mértékben nem támogatta a hagyományos népi kultúra továbbélését, mint az elmúlt években. A közelmúltban születtek meg azok az intézkedések, amelyek a népi örökség további fennmaradását célozták meg. Közel tíz év alatt kiépítettük azt a támogatási rendszert, amely határon innen és túl biztosítja a népművészettel foglalkozó szervezetek biztos működését, lehetővé tette a szimbolikus épületek teljes megújulását, és a nagyközönség számára is elérhetővé teszi a népi hagyományok megismerését, további ápolását.

Kissé elkerülte a közbeszéd fókuszát, hogy néhány napja az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára , valamint Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott együtt be is mutatta a nyilvánosságnak a kiadványt, amely az idevágó MTI-hír szerint „összefoglalja azokat a legfontosabb paramétereket, amelyek mentén az ország vezetése a hagyományőrzés eredményességét elképzelni tudja”.

A 16 oldalas füzetke mindenesetre a Csoóri Sándor Program számszerű beszámolóját, a Hagyományok Házának megújulását – sőt az annak megnyitásakor elhangzott Orbán Viktor-beszéd egy, hírhedt részletét, miszerint „barátaim, az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz" –, egy Kárpát-medence térképet a legfontosabb tájegységek feltüntetésével, a „világraszóló” táncházmódszer kormányzati támogatásait, a hagyományőrzéssel foglalkozó civil szervezetek megnövelt támogatásait, valamint egyéb sikerjelentéseket tartalmaz. Felsorolják azt is, hogy milyen „a népi hagyományokhoz kapcsolódó hungarikumaink” vannak. Ilyen

A kiadvány végén megtudhatjuk, hogy az Orbán-kormány „folyamatosan növekvő támogatást nyújt a hagyományőrzésre”, sőt, „a teljes Kárpát-medencére kiterjedő programot hozott létre; otthont adott a hagyományos népi kultúrának; felújította az ikonikus épületeket; támogatja az országos népművészeti rendezvényeket; pályázati forrást biztosít a népművelő civil szervezetek számára; támogatja a hagyományokra alapuló mesterségek újjáéledését; folyamatosan növekvő támogatást nyújt hagyományőrzésre”.

Magyarán: az Orbán-kormány tényleg sokkal-sokkal jobban teljesít bárkinél. A közös eredményekhez ugyanakkor a szerzők köszönetüket fejezik ki a hagyományőrzőknek, népművészeknek, kutatóknak és oktatóknak, „hogy munkájukkal, valamint példaértékű hazaszeretetükkel hozzájárulnak szellemi örökségünk és kultúránk továbbéléséhez”. A vitathatatlanul szép gesztust csak minimálisan árnyékolja be a „maradjunk kapcsolatban” zárólap, amelyen az olvasó adatai után érdeklődnek, és azok kezelésére kérnek engedélyt.

Már csak ezért is a Miniszterelnöki Kabinetirodához fordultunk, hogy megtudjuk, hol és hogyan fogják terjeszteni ezt a kiadványt, továbbá mekkorák az előállítás, valamint a terjesztés költségei, illetve bármely egyéb, felmerülő kiadás. Az ugyan nem derült ki, hogy pontosan mely szervezetek, illetve mely események résztvevőivel maradna kapcsolatban a kormány, ám azt a KTK megírta, a füzet előállításának költsége 54 forint, persze darabonként. 

Ez húszezerrel szorozva nem nagy összeg, mindössze 1 millió 80 ezer forint, a tájékoztatási központ ugyanakkor a terjesztésre, illetve az egyéb költségekre vonatkozó kérdéseinkre nem felelt.

Rovatok