Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: Tarlóstól szemetet és patkányt kaptak a budapestiek

2019. április 13., szombat 13:55 | aznap frissítve

Ezermilliárd forintot képzelt el Karácsony Gergely, és meg fogja kérdezni a budapestieket, hogyan osszák szét. Az MSZP–DK–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje programbemutatót tartott, amelyen erőteljesen kritizálta az Orbán helytartójának nevezett Tarlós Istvánt a szemét- és a patkányhelyzet miatt. A bemutatót megzavarta Puzsér Róbert csapata.

Még el sem kezdődött Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti programbemutatója, máris megtörtént az ellenzéki civakodás. A bemutató előtt ugyanis maszkos, táblás fiatalok jelentek meg a budapesti Ankert szórakozóhely előtt, és „Karácsony – parkolási maffia”, illetve Karácsony, hol az egy milliárd közpénz?” feliratú táblákkal kellemetlenkedtek az MSZP-DK-Párbeszéd jelöltje számára.

Miután felfedeztem az egyik fiatal maszkja mögött Zaránd Pétert, Puzsér Róbert kampányfőnökét, nem maradt kétség, hogy a PuzsérLMPJobbik oldal szervezte ezt a kis közjátékot.

A Karácsony-stáb erre úgy reagált, ahogy a House of Cards is tanította: vittek nekik szendvicseket. A Puzsér-stáb pedig nem jött zavarba, szétosztották a szendvicseket a hajléktalanok között. Karácsony később a beszédében csak annyit reagált Puzsér Róbert tevékenységére, hogy nem tudja követni, „Puzsér kiszáll, beszáll, elszáll”, de továbbra is szeretné, ha indulna az előválasztáson. „Bár a stílusunk különbözik, de sok mindent tudnánk tanulni egymástól, és a lényeg, hogy a végén csak egy jelölt maradjon a Fidesz helytartójával szemben” – mondta.

Tarlóstól szemetet és patkányokat kaptak a budapestiek

Bent 11 órakor kezdődött Karácsony Gergely programbemutatója, amelyen megjelentek a párbeszédeseken kívül az MSZP-sek és a DK-sok is. Ott volt szinte az összes polgármesterjelölt, akit múlt héten bejelentettek, de a Momentum ezúttal kisebb számban képviseltette magát (Buzinkay György elnökségi tag volt ott).

Karácsony beszéde két fő részre tagolható: az első felében Tarlós Budapest-politikájának erőteljes kritikáját hallhattuk; a második felében pedig megkezdődött a visszafogott ígérgetés.

Karácsony azt mondta, Tarlós Istvánnak azért kell mennie, mert nem védte meg az iskolákat, kórházakat, nem védte meg a budapesti fákat, a Ligetet, nem védte meg a CEU-t, és nem védte meg a budapestieket a légszennyezettségtől, illetve az elszabaduló ingatlanáraktól sem.

És mit kaptak a budapestiek ezek helyett Tarlóstól? Karácsony szerint szemetet („Budapest soha nem volt ilyen mocskos.”) és patkányokat („Budapesten soha nem volt ilyen sok patkány az utcákon.”) Ráadásul "Tarlós István juttatta Budapestet a NER fogságába", és „Tarlós már rég elvesztette főpolgármester-jellegét, ő Orbán budapesti helytartója”.

Új budapesti alkotmány

Karácsony ezután rátért arra, hogy szabadítani ki Budapestet a „NER fogságából”. Bejelentette, hogy felkéri a huszonhárom polgármesterjelöltet, hogy közösen alkossák meg Budapest alkotmányát, amely jelzi és számonkérhetővé teszi a közös értékeket. „Legyen Budapest a mi köztársaságunk.”

Karácsony ezután területenként sorolta, mit tartana kívánatosnak, és a vízió kifejtése közben egy-egy ígéretet is elejtett. Nézzük is címszavakban:

Karácsony arra is próbált válaszolni, miből lehetne ezeket finanszírozni. Tarlós válasza szerinte az, hogy majd kér Orbán Viktortól. Ő viszont a budapestiek „erejére támaszkodna”. Egész pontosan arról van szó, hogy szerinte rá lehetne kényszeríteni a kormányt, hogy a budapestiek számára fontos célokat finanszírozzák, ne azt, ami a Fidesznek fontos (példaként említette a Liget-projektet, a Orbán Várba költözését, illetve az olimpiát).

Így összeszámolt ezermilliárd forintot, ennek elköltéséről kérdezi meg a következő hónapokban budapestieket. El is indul egy új honlap, a Mibu.hu, amely a Mindenki Budapestért rövidítése. „Itt elmondhatja mindenki, mire költené ezt a bizonyos ezermilliárdot.”

Karácsony azzal zárta, hogy nem erős vezető akar lenni, hanem erős város vezetője szeretnék lenni. „Olyan várost szeretnék, amely mindenkié. Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!” – zárta Karácsony. Majd a vendégeivel elvonultak egy játékra, amelyben a meghívottak osztogathatták szét ezt a képzeletbeli ezermilliárdot.

Ők szólaltak fel Karácsony mellett

Karácsony Gergely elég színes társaságot választott felvezető zenekarként. Ugyanis Karácsony programismertetése előtt a legkülönbözőbb közéleti szereplők biztosították támogatásukról a főpolgármester-jelöltet:

(Címlap- és borítókép: Huszti István/Index)

Rovatok