Index Vakbarát Hírportál

A fóti gyermekotthon ügye egyre szövevényesebb

2019. április 14., vasárnap 19:37 | aznap frissítve

Az Emmi szerint tíz évre titkosítottak egy olyan tervet, amit az intézmény fenntartója szerint még meg sem írtak.

Az Emmi februárban jelentette be, hogy a Károlyi István Gyermekközpontból kiköltöztetik a gyerekeket, akiket más városokban, Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyeznek el, ahol

európai uniós forrásból megvalósuló új, korszerű férőhelyek garantálják majd a gyermekotthoni ellátás minőségének javulását.

A fóti Károlyi-kastély és annak parkja több intézménynek, szolgáltatásnak ad helyet, ezek közül az egyik a korábban fóti gyermekvárosként ismert Károlyi István Gyermekközpont. A kiköltöztetés, pontosabban az átköltöztetés azonban nem ment olyan simán, mint azt az Emmi elképzelte (?), ráadásul az első közleményből sikerült kihagyni azt a tényt, hogy a fóti gyermekotthonban 50-60 súlyos pszichés problémával küzdő és különleges ellátást igénylő, tartósan beteg és sérült gyereket gondoznak, illetve azt, hogy ott történt a Magyarországra kísérő nélkül érkező kiskorú menekültek ellátása is.

Az Abcúg utánament, hogy mégis, mi lesz így menekült és sérült gyerekekkel, de megnyugtató választ nem kapott. A költözés nem új keletű téma: Rétvári Bence 2017-ben azt pontosan megmondta, hova mennek a gyerekek, legalábbis egy részük: a menekült gyerekeket az Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola területén, egy volt iskolaépületben kialakításra kerülő 48 férőhelyes otthonban helyeznék el, aminek megvalósítására 416 millió forintot ígért a kormány. A sérült gyerekek ellátását az akkori ígéretek szerint új, különleges gyermekotthoni férőhelyek kialakításával oldották volna meg, a speciális gyermekotthon lakói pedig Zalaegerszegre és Kalocsára kerülnének.

Ami ezzel kapcsolatban igazán bizarr, hogy a speciális ellátást igénylő gyerekeket kizárólag a fótihoz hasonló, fiúk számára fenntartott központi speciális otthonban lehet elhelyezni, amiből a fótin kívül kettő van: Zalaegerszegen és Kalocsán. Fót bezárásával csökkent azoknak a központi speciális gyermekotthonoknak a száma, amelyek országos hatáskörűek, így ennek a döntésnek semmi értelme nincsen. Az Abcúg végigjárta a kormány által korszerűnek nevezett intézményeket, omladozó falakat és a puszta közepén álló ingatlanokat találtak.

Szél Bernadett független képviselő úgy gondolta, érdemes megtudni, mi lesz a fóti gyermekotthon és lakói sorsa, és közérdekű adatkérésben kérte ki az Emmi-től, hogy a gyerekeket pontosan hova tervezik vinni, mi a részletes terv. Erre azt a választ kapta, hogy

a fóti gyermekek elhelyezéséről szóló döntés 10 évig titkos anyag.

Szél ezután a gyermekotthon fenntartójához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz fordult, ezt a választ kapta:

A fóti Károlyi István Gyermekközpontban ellátott speciális, különleges ellátást igénylő gyermekek, illetve kísérő nélküli kiskorúak kitagolásáról a 2122/2017. Korm. határozattal módosított 2063/2016. Korm. határozat rendelkezik.

Ez elég adekvát, Szél nekilátott hát elolvasni a két határozatot. Igen ám, de a 2063/2016-os számú kormányhatározat nem létezik, kamu, fake news, ahogy a hírt leközlő 444.hu fogalmazott, csak úgy kitalálta valaki. A másik, a 2122/2017-es szerencsére létezik, de soha nem találnák ki, miről rendelkezik: a CSOK-ról, az államilag támogatott lakásvásárlásról, ami vagy nagyon kegyetlen humorérzékre vagy iszonyú nemtörődömségre utal.

És ha azt hinnénk, hogy ezzel vége a kafkai körnek, tévedünk: a levél végén a válaszadó, a május 31-én bezáró intézmény fenntartója ezt írta Szél kérdésére:

A Károlyi István Gyermekközpont kitagolásának elfogadott szakmai terve nem áll a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság rendelkezésére.

Akkor mégis, mit titkosítottak tíz évre?

Rovatok