Index Vakbarát Hírportál

ZRI: A Fidesz erősödött, a Jobbik legyengült az MSZP-hez

2019. április 17., szerda 14:23 | aznap frissítve

Ha nem is jelentősen, de több pártnak is változott a támogatottsága az európai parlamenti választás kampányának kezdeti időszakában, írja friss elemzésében a Závecz Research.

A választókorú népesség körében

A Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon, a Mi Hazánk Mozgalom és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll. A párt nélküliek aránya némileg csökkent, 36-ról 34 százalékra.

A biztos pártválasztók körében

A Fidesz 53 százalékos, az MSZP-nek és a Jobbiknak e csoportban is azonos, 12-12 százalékos a tábora. Az aktív szavazók 9 százaléka voksolna a DK-ra, 4-4 százaléka támogatja a Momentumot és az LMP-t. A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt az elkötelezett szavazói körben 2 százalékos, a Párbeszéd 1 százalékos.

A ZRI Závecz Research Intézet április első felében végzett közvélemény-kutatása szerint a z emberek aktivitási szintje megemelkedett: egy hónap alatt 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik egy választás biztos résztvevőjének tekintik magukat s van is párt, amelyre leadnák a voksukat.

Kik a pártok választói és mennyien lehetnek?

Ha a mostani állapotok konzerválódnának az európai parlamenti választásig, azaz minden párt teljes mértékben meg tudná tartani elkötelezett választóit és őket mozgósítani is képes volna, ennyi szavazóra számíthatnának:

Az MSZP-Párbeszéd, a Fidesz, a Jobbik és a DK szimpatizánsai megközelítőleg 70 százalékos részvételi hajlandósággal rendelkeznek, tehát a sikeres szerepléshez belső tartalékaikat is mozgósítaniuk kell. Ennél valamivel nagyobb aktivizálási teendői vannak az LMP-nek és a Momentumnak, körükben jelenleg 60 százalékos a részvételi szándék.

Az adatfelvétel ideje április 5-15. volt. A megkérdezett 1000 fő együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviseli. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Rovatok