Index Vakbarát Hírportál

Levideózták, ahogy a szociális otthonban verik az ellátottakat, majd elküldték az államtitkárnak

2019. április 17., szerda 11:00 | aznap frissítve

Súlyos bántalmazás történhetett a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában, jelentette be az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, írja az MTI. Ebben az intézményben fogyatékossággal élőket, pszichiátriai és szenvedélybetegeket látnak el. Fülöp Attila szerint eljutott hozzá három videofelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

Fülöp Attila két nappal korábban még arról adott ki közleményt, hogy megalapozatlanok a szociális intézmény mozsgói otthonát érintően a napokban a sajtóban megjelent súlyos állítások az eddig lefolytatott vizsgálatok alapján. Az Emmi tett feljelentést, miután a TASZ az ombudsmanhoz fordult emiatt még tavaly nyáron, de a vizsgálatuk cáfolta az állításokat.

Egy nappal korábban pedig azt írta Instagramján, hogy rendőrségi feljelentést tett a mozsgói szociális otthont érintő megalapozatlan állítások miatt. "Minden sajtóorgánum felé, amely a feltételezett bántalmazást tényként közölte helyreigazítási eljárást indítunk" - írta, majd azt is megfejtette, hogy miért pont az uniós kampányban, 8 hónappal az állítólagos bántalmazás után merül fel ez az ügy:  "az ellenzéki politikusoknak és Soros György szervezeteinek az uniós kampányban semmi sem szent".

Az államtitkár most azt közölte, kezdeményezte a két ember azonnali elbocsátását, valamint foglalkozásától történő végleges eltiltását. A minisztérium még hétfőn rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

Cikkünk megjelenése utána  Társaság a Szabadságjogokért munkatársa jelezte, hogy az ügy nem új keletű, az otthonban történtek miatt korábban ők az ombudsmanhoz fordultak, aki a jelentésében nem zárta ki, hogy a bántalmazások és a megalázó bánásmód megtörténtek.

 “A mellékelt filmanyagok egyikén egy, az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható. Egy másik felvételen párbeszéd hallható arról, hogy korábban, hogyan ütlegeltek egy bentlakót, miközben ütések és kiáltozások is hallhatóak. Egy további, fürdetés közben készült felvételen, egy gondozónő fürdet egy férfit, akit többször megüt, szavakkal megaláz, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik a sorára ruha nélkül - írja az ombudsmani jelentés.

Rovatok