Index Vakbarát Hírportál

Zöld utat adtak Tiborcznak egy 370 milliós vári műemlékház megvételéhez

2019. április 29., hétfő 07:20

Tiborcz István vehet meg a várban egy 370 milliós műemlékházat, miután az önkormányzat lemondott az elővásárlási jogáról – írja a 24.hu.  Bár a budai Várban található ingatlanok nagy része önkormányzati tulajdonban áll, akadnak olyan kivételes épületek, amelyek magántulajdonban vannak. Ám ezeknek a sorsába is van beleszólása a Budavári Önkormányzatnak, mivel a magántulajdonú műemléképületek értékesítésekor az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg.

A múlt héten egy ilyen magántulajdonú ingatlan ügyében kellett döntést hoznia az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületének. A Fortuna utcában egy csaknem 350 négyzetméteres műemléképületet akar eladni annak tulajdonosa 370 millió forintért. A tulajdonos megkereste a Budavári Önkormányzatot, hogy kíván-e élni elővásárlási jogával. 

A fideszes többségű képviselő-testület egy hét alatt döntést hozott, és Nagy Gábor Tamás polgármester javaslatára lemondott elővásárlási jogáról. Így az épület tulajdonosa akadálytalanul adhatja el az ingatlant egy másik magánszemélynek. Aki a 24.hu információi szerint Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje. Tiborcz ezúttal nem cégén keresztül szeretne ingatlant vásárolni, hanem magánszemélyként. Az nem derült ki, hogy mi a terve a műemléképülettel, az önkormányzat pedig nem árult el részleteket arról, miért mondtak le elővásárlási jogukról. 

Rovatok