Index Vakbarát Hírportál

Instagramon mutatják be egy Auschwitzban megölt 13 éves magyar zsidó lány naplóját

2019. május 1., szerda 20:46 | aznap frissítve

Instagramon mutatják be a tizenhárom éves korában Auschwitzban megölt magyar zsidó kislány, Heyman Éva naplóját - írja az MTI.  

Az Instagrammal próbálják meg közelebb vinni a fiatalabb korosztályhoz az egykori tragédiát. Egy hete óriásplakáton hirdetik Éva történetét. Az oldalt az interneten is népszerűsítik egy bemutatkozó előzetessel, aminek a nézettsége már túl van a kétszázezren.

Szerdától számos videoüzenet fog megjelenni, melyekben színészek segítségével bemutatják az Évával 1944-ben Magyarországon történteket: a megkülönböztető intézkedéseket, gettóba zárását, egészen az Auschwitzba tartó vonatra tereléséig.

Heyman Éva 1944. májusi deportálásáig három és fél hónapon át vezetett naplót Nagyváradon. A háborút édesanyja túlélte. Megtalálta a naplót, és több mint ötven évvel ezelőtt könyv formában kiadta lánya írását, amely azóta feledésbe merült. Az izraeli vállalkozás most új formában dolgozza fel a naplót. 

Egy izraeli informatikai cég milliomos tulajdonosa, Mati Kochávi finanszírozta a vállalkozást, amely @eva.stories néven elérhető, a Jom Hasoá előestéjétől az Instagramon. Az oldalnak már több mint ötszázezer követője van.

A videókat egy négyszáz fős csapat készíti el Lvivben, Ukrajnában. Az izraeli közösségi média több tucat influenszerét és más helyi hírességeket is felkértek az oldal hirdetéséhez. Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy keddi Twitter-üzenetében felhívta a figyelmet a kezdeményezésre.

A napló Instagram feldolgozása megosztja az embereket Izraelben. Vannak, akik szerint a megölt lány fiktív Instagram-fiókja tiszteletlenség az emlékével szemben. Mások szerint viszont nem az a kérdés, hogy hol, hanem hogy hogyan, milyen színvonalon fogják életre kelteni Heyman Éva emlékét.

Rovatok