Index Vakbarát Hírportál

Dobrev: Attól félek, Orbán kifelé tart az EU-ból

2019. május 2., csütörtök 10:29

Szokatlan helyzet, hogy a DK EP-listáját a volt kormányfő, pártelnök felesége vezeti, de Dobrev Klára szerint szerepvállalásához nem ez, hanem a párt tagjaitól sorra érkező kérések vezettek.

A Magyar Narancsnak adott interjúban Gyurcsány Ferenc felesége még egy politikai támadási felületet kínáló családi kapcsolatról beszélt: Apró Antal 1945-1989 között volt parlamenti képviselő, Rákosi-érában miniszter volt, majd fontos szerepet játszott Kádár János idején is.

„Nem tudok mit kezdeni azzal, ha valaki a nagyapám alapján ítél meg. Javaslom, hogy ítéljenek meg az alapján, amit mondok és teszek” – mondta Dobrev, aki szerint a Fidesz által szitokszóvá tett Európai Egyesült Államok az, ami mellett Magyarországnak ki kell állnia, és amit paradox módon Orbán Viktor az ezt ellenző megnyilvánulásaival valójában csak erősít.

Az erősebb EU Orbán leghatásosabb ellenszere. Dobrev ezért beszél az európai minimálbér, az európai nyugdíj és az európai ügyészség megteremtéséről. Előbbiek megakadályozzák, hogy a mindenkori kormány gazdaságilag zsarolhassa szavazóit, utóbbi pedig garanciája a felelősségrevonásnak, ha a hazai hatóságok különböző érdekekből mégsem látnák el feladatukat. Dobrev erről beszélt Május 1-jén is.

Ám az Európai Egyesült Államokhoz – amely a Fidesz állításaival ellentétben nem veszi el senki nemzeti identitását – meg kell erősíteni az Európai Parlamentet és átláthatóvá tenni a kormányfőket tömörítő Európai Tanács munkáját. Hosszabb távon európai kormányra volna szükség, Dobrev szerint felépítésének modelljét a német szövetségi és a tartományi kormányok viszonya adhatná.

Orbán kifelé tart az EU-ból

A Sergentini-jelentés tartalmával egyetért, de azt nem támogatná, hogy a 7-es cikkely alapján felfüggeszzék Magyarország szavazati jogát. Ezt „azért tartanám drámának, mert gyakorlatilag az EU-ból való kizárásunkat jelentené. Attól félek, Orbán errefelé halad.”

A DK szerint az Orbán-rendszer megdöntése az EP-választással kezdődik. A végső szót természetesen a magyarországi parlamenti választáson mondják ki a választópolgárok, de

ha a Fideszt „pofon érné az EP-választáson, az nagyban erősítené az önkormányzati választásokra készülő magyar ellenzéket és a kormánnyal szemben álló választókat.”

Rovatok