Index Vakbarát Hírportál

Beolvastak a lakók a polgármesternek, mert kivágták a fáikat

2019. május 2., csütörtök 16:38 | aznap frissítve

Felháborodott IX. kerületi polgárok mentek el a ferencvárosi képviselő-testület ülésére, mert egy vállalkozó a megkérdezésük nélkül és a jegyző engedélyével vágta ki a fákat a környékükön, számolt be egy videóban az esetről a 444.hu.

A Nádasdy és a Bárd utca lakói április 8-án arra ébredtek, hogy a szomszédos telken építkező vállalkozó 14, részben védett 30-70 éves fát vágott ki a jegyző engedélyével. A lakók amiatt háborodtak fel, hogy a környékükről egy csapásra eltűntek az árnyas fák, a madárcsicsergés, a hangulat és az egészséges környezet, de erről őket senki nem kérdezte meg. 

A 444.hu azt írja: korábban az önkormányzat a vállalkozó igényeinek megfelelően átírta az építési szabályokat, így most hatalmas tornyok épülhetnek a hagyományosan pár emeletes társasházak mellé.

Ezért fordultak a lakók választott képviselőikhez és a polgármesterükhöz. A ferencvárosi képviselő-testület vezetését azonban láthatóan lefagyasztotta a tiltakozó lakók és a kamera jelenléte.

Bácskai János polgármester flegma hangon azt mondta az egyik helyi polgárnak, aki szerette volna felolvasni az 55 lakó által aláírt petíciójukat, hogy ezt már írásban is megkapták, de "ha annyira szeretné hallani a saját hangját, akkor meghallgatjuk".

Bácskai ezután a 444.hu kamerájába a lap riporterének eltorzított arcú fotóját mutatta. A lakóknak azt mondta: biztos benne, hogy az építkezés befejezése után a környék a legzöldebb, legvirágosabb lesz. A lakók szerint viszont jó, ha 50 év múlva lesz újra ugyanolyan árnyas az utcájuk, mint amilyen eddig volt. Az is elhangzott, hogy a tőlük száz méterre lévő Haller parkban találnak elég fát addig. 

Bácskai János Baranyi Krisztina, független önkormányzati képviselő felszólalását a következőkkel próbálta félbeszakítani:

Éntőlem ideges, képviselő asszony? Szépen beszéljen! Teljesen megváltozott az arca, képviselő asszony!

A polgármester azután azt kérte, vegyék el a szót a képviselőtől, majd zárt ülést rendelt el, egy kormánypárti képviselő pedig politikai hangulatkeltéssel vádolta meg a tiltakozó lakókat.

A lakók az ülés után azt mondták: "mi itt mint lakók próbáltunk szót emelni". Egy másik pedig azt mondta:

Nem vagyok környezetvédelmi aktivista, politikai aktivista végképp nem vagyok, egyszerűen csak egy felháborodott ferencvárosi polgár vagyok. És végtelenül szomorú.  

Rovatok