Index Vakbarát Hírportál

Sarkvidéki levegő éri el a nyugati országrészt a hétvégén

2019. május 2., csütörtök 12:27

"Először szél, majd eső, ezután eső és szél, végül eső és szél és lehűlés" - így vezette fel az Országos Meteorológiai Szolgálat a legfrissebb, hétvégi előrejelzését a Facebookon. A friss valószínűségi előrejelzés megerősíti a korábbi várakozásokat: szeles és csapadékos napoknak nézünk elébe.

Pénteken az erős délnyugati szél mellé napközben záporok érkeznek, a ballagási ceremóniát érdemes lesz délelőtt megtartani - írják. Szombaton csillapodik a szél, de sok helyen lesz eső. Vasárnap az eső mellé visszatér a szél, és lehűl a levegő. Hétfőn már kevesebb lesz az eső, de erősebb lesz a szél, és ekkor lesz a leghidegebb. 

Az Időkép.hu hétvégi előrejelzésében azt írja, hidegbetörés várható a hétvégén, sarkvidéki levegő áramlik az országba észak felől. Jelentősen átalakul időjárásunk. Nyugat-, Északnyugat-Európa fölött egy nagy kiterjedésű, blokkoló anticiklon alakul ki, aminek keleti oldalán észak, északnyugat felől nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg indul meg dél felé. A Földközi-tenger középső medencéje fölött mediterrán ciklon alakul ki, ami alapvetően meghatározza majd időjárásunkat.

Pénteken az enyhe reggelt követően már gyakrabban lesz felhős az ég, és többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel az Alföld déli, délkeleti részén. Itt lesz a legmelegebb, délután 22-23 fok is lehet, miközben északnyugaton csak 16-17 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A nyugati-délnyugati szél sokfelé felerősödik, főként zivatarok idején viharossá fokozódik.

Szombaton nyugaton, északnyugaton tartós eső, máshol záporos-zivataros csapadék lesz jellemző, de főként a délelőtti órákban az északnyugati tájak kivételével még hosszabb-rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Még nem lesz jellemző a viharos szél, igaz több helyen élénk lesz a délies szél. Nyugaton, északnyugaton 12-16, máshol még 17-22 fokig melegszik a levegő.

Vasárnapra a Dunántúl nagy részét elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt csak 6 és 11, máshol még 12 és 20 fok között tetőzik a hőmérséklet, a legmelegebb keleten lesz. Eső, zápor sokfelé várható, keleten még zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A ciklon hátoldalán a Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár hópelyhek is keveredhetnek az esőbe, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hólepel is kialakulhat. 

Hétfőre a keleti megyékben is lehűl a levegő, 8-15 fokos maximumokra készülhetünk, emellett erősen szeles, kellemetlen idő körvonalazódik, kezdetben többfelé, majd egyre inkább délen és keleten újabb esővel.

Kedd reggel a Dunántúl derült, széltől védett tájain a talaj mentén 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, néhol akár két méteres magasságban is lehet gyenge fagy - jósolja az Időkép.

(Borítókép: Martiskó Gábor/Index)

Rovatok