Index Vakbarát Hírportál

Együttműködésről állapodott meg a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem

2019. május 7., kedd 15:30

Együttműködési megállapodást írt alá a Müncheni Műszaki Egyetem elnöke, Wolfang A. Herrmann, és a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff, írja a HVG.

A megállapodás szól

A német ajánlat feltétele az, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon, ezért aztán a CEU-val közösen arra kérték a kormányt, hogy biztosítsák ehhez a jogi garanciákat.

Az egyetemet, ahol több fideszes is diplomát szerzett, többek között Kovács Zoltán volt kormányszóvivő, akkor még CEU-nak hívták, ám a kampány miatt már csak Soros-egyetemnek. Azóta azonban sok minden történt: a Fidesz néppárti tagsága is felfüggesztődött, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber pedig amolyan ultimátumszerűen jelezte Orbánéknak, hogy a CEU-ügyet meg kellene oldani.

Weber budapesti látogatásának egyik célja részben az volt, hogy Orbánnal meg tudják beszélni, hogyan biztosítható, hogy a CEU amerikai akkreditációjú intézményként tudjon működni Magyarországon. Elő is állt egy ötlettel: Bajorország szeretne részt venni az egyetem tanszékeinek finanszírozásában.

Rovatok